Annons

Miljöaktivister döms för olaga intrång

Malmö De tog sig upp på Öresundsverkets tak.
Malmö • Publicerad 24 december 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Fem miljöaktivister döms för olaga intrång efter att i oktober i år tagit sig upp på taket till Öresundsverket i Malmö.
Foto: Arkiv/Johan Nilsson/SCANPIX
Fem miljöaktivister döms för olaga intrång efter att i oktober i år tagit sig upp på taket till Öresundsverket i Malmö. Foto: Arkiv/Johan Nilsson/SCANPIX

Det var den 21 oktober i år som två kvinnor i 20-årsåldern, en man i 20-årsåldern samt två män i 30-årsåldern tog sig in på det naturgaseldade kraftverket Öresundsverkets område i Malmö. De ska ha använt en stege och via en spiraltrappa tagit sig upp på taket. De fällde där upp en banderoll och stannade kvar på taket tills det att polis och insatsstyrka anlände till platsen. De gick då ner frivilligt.

De nu dömda personerna säger sig vara miljöaktivister och det de gjorde var en aktion inom ramen för en miljöorganisation. Aktionen genomfördes i samband med den internationella klimatkonferensen i Malmö i syfte att väcka debatt och opinion i frågan om användningen av fossila bränslen, uppger aktivisterna i förhör.

Annons

Det de nu döms för är olaga intrång. Öresundsverket är ett skyddsobjekt och det är inte tillåtet att – utan tillstånd – beträda området. Miljöaktivisterna har däremot sett det som sin plikt att genomföra aktionen. Staten verkar inte för en hållbar utveckling, enligt aktivisterna, och de menar därför att deras aktion var nödvändig.

Tingsrätten överväger i sin bedömning huruvida det finns förutsättningar för ansvarsfrihet med hänsyn till yttrandefriheten. Tingsrätten finner dock att samhällets intresse av att förhindra olovliga intrång av det aktuella slaget är starkt.

”Den enskildes intresse av att få väcka debatt och opinion är angeläget att skydda men syftet med den aktion som de tilltalade genomförde kan uppnås på andra sätt än genom de aktuella åtgärderna” skriver tingsrätten i domen.

Erika Dahlin JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons