Annons

Prisad fotograf är död

Personligt Tuija Lindström blev 67 år gammal.
Personligt • Publicerad 27 december 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Fotografen och konstnären Tuija Lindström, har avlidit i en ålder av 67 år, skriver SVT.

Hon var född i Kotka Finland och flyttade till Sverige som 25-åring. Hon räknas som en av de mest inflytelserika personerna inom den svenska fotografin i modern tid.

Annons

Hon fotograferade landskap, porträtt - särskilt kvinnoporträtt - och nakenstudier. En av hennes mest välkända verk är fotosviten Kvinnorna vid Tjursjön från 1991, som består av svartvita bilder av kvinnor som flyter i en svart tjärn, samt fotografier av strykjärn. På Liljevalchs i Stockholm 2004 fick hennes utställning Look at us stor uppmärksamhet.

1992 till 2002 var hon landets första kvinnliga professor i fotografi vid dåvarande högskolan för fotografi vid Göteborgs universitet.

Hennes bilder finns utställda på bland annat Moderna museet i Stockholm, Finlands fotografiska museum i Helsingfors och Houston Art Museum i USA.

Norra Skåne
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons