Annons

Vinst­lott för staten

Le­da­re Änd­ringar i lag­stift­ningen kring spel ska för­söka råda bot på det spel­miss­bruk och få ord­ning på en mark­nad som av­re­gle­rat sig själv.
Opinion • Publicerad 27 december 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
In­tres­set för spel har vuxit med in­ter­net. 	             Foto: TT
In­tres­set för spel har vuxit med in­ter­net. Foto: TT

En­ligt ett för­slag ska alla bo­lag som är verk­samma på den svenska spel­mark­naden söka li­cens. Det in­ne­bär att ut­länds­ka spel­bo­lag ock­så kommer att få be­ta­la skatt i Sverige. Det finns in­gen an­led­ning att just fö­re­tag i spel­branschen ska slippa be­ta­la skatt. Det är där­emot väl­kom­met att ide­ellt fö­re­nings­liv får fort­satt skat­te­be­fri­el­se för lot­te­rier och bin­go.

För­sla­get kommer i näs­ta steg att gå på re­miss till lag­rå­det. Det på­verkar många, inte bara spel­bo­lag utan ide­ella fö­re­ningar, po­li­tiska par­tier och staten, som har av­se­värda in­täkter från spel, så åsikterna om des­sa för­änd­ringar kommer san­no­likt ock­så att vara många.

Annons

Man kommer en­ligt för­sla­get ock­så att re­gi­strera alla som spelar, vil­ket Da­ta­in­spek­tio­nen med rätta ställt sig skep­tisk till. Att re­gi­strera nå­gon är ett onö­digt in­teg­ri­tets­in­trång. Man ska all­tid tänka sig att ett re­gis­ter kan komma att an­vändas för andra och mind­re goda syf­ten nå­gon gång i fram­tiden och bör där­för vara re­strik­tiv.

En av tankarna är att man ska mot­verka spel­miss­bruk med hjälp av det här för­sla­get. Prin­ci­pi­ellt sett bör folk få be­stämma själva hur de­ras pengar an­vänds, in­klu­si­ve till spel. Den som vill spela med egna pengar ska få göra det. Men sam­häl­let ska finnas där för att se till att det inte urartar eko­no­miskt el­ler so­ci­alt. Spel­miss­bruk går över från en fri­hets­frå­ga till en folk­häl­so­frå­ga om det handlar om att in­di­vider slås ut so­ci­alt el­ler får svåra psy­kiska pro­blem. Det måste vara tyd­ligt de­fi­nierat var gränsen går mel­lan spel­in­tres­se och miss­bruk och mel­lan att an­vända sina egna pengar som man vill och att få hjälp med miss­bruks­pro­blem.

Det som talar för att re­glera spel­branschen hårdare är ock­så att or­ga­ni­sa­tioner som har in­täkter på spel kan tappa sin mo­ra­liska kom­pass in­för att öka in­täkterna. Socialdemokraterna be­tedde sig illa i sam­band med sitt lot­te­ri, där man sålde lotter på kre­dit till dem som inte hade råd. Oav­sett val­fri­heten måste det vara svårt att lura el­ler ut­nyttja lott­kö­pa­re och andra spe­la­re.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons