Annons

Ystad utan tornblåsare är inte Ystad

Personligt Roland Borg har varit tornblåsare i Ystad i över 50 år.
Personligt • Publicerad 29 december 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Trappan det handlar om har 108 steg och leder upp i tornet på Mariakyrkan i centrala Ystad. Och faktiskt säger Roland Borg, 70 fyllda, att han har lättare att komma upp nu än för några år sedan:

– Förr fick man ju stanna och pusta; nu springer man upp.

Annons

Fast, berättar han, han fick faktiskt en stroke för 20 år sedan. Då hade han kommit hem efter ett skift i kyrktornet och kände inget konstigt när han gick och lade sig.

– Men sedan såg min fru att jag var uppe och betedde mig konstigt, så hon ringde ambulansen.

– Då förstod jag att jag nog fick dra ner på tempot.

På den tiden arbetade han som truckförare vid Hammenhög och var en av tre tornblåsare som turades om, en natt i taget.

Roland – och de andra tornblåsarna – må vara en symbol för Ystad, men han har faktiskt inte bott där på 43 år. Hemma är Gärsnäs.

– Jag träffade en tjej därifrån. Hon ville inte flytta från sitt Österlen och jag älskade ju mitt Ystad. Vi bestämde oss för att vi måste lösa problemet – ingen ville ju bestämma över den andra.

Lösningen blev att tillbringa halva året i huset i Gärsnäs, halva året i husvagnen de har vid havet lite öster om Ystad.

Roland är uppvuxen i centrala Ystad och när han träffade blivande hustrun Yvonne på dansstället Gislövs stjärna 1965 hade han ännu inte tagit över sysslan som tornblåsare efter sin far. Denne hade i sin tur efterträtt sin far, som tutat från tornet i 20 år.

– Det var far som lärde mig. Han var dålig på slutet – han hade cancer – och jag var med honom. Han ville inte sluta – han var så stolt över att vara tornblåsare.

– Han började lirka med mig. Jag var ju bara 20 år – då tänker man ju inte på sådant, man vill ju leva livet.

Annons

– Men så dog han. Då kände jag att jag måste göra det för att han skulle få frid där uppe i sin himmel.

Vi träffar Roland inne på Kafé tornblåsaren, intill kyrkan, och precis där vi sitter hänger fotografier på gamla tornblåsare. Bland annat hans far, som lät hornet ljuda i 30 år.

– Jag har hållit på i 50, så familjen har varit tornblåsare i 100 år.

Hornet han tutar i är byggt av hans far, som var plåtslagare. Roland Borg berättar att förr spelade man utan munstycke, men hans far tyckte inte om att dela lur med kollegor med den tidens snusvanor – inget portionssnus där, inte. Så han tillverkade ett munstycke till sig själv, och det använder alltså sonen nu.

Roland hoppas för övrigt att hans son också ska bli tornblåsare – och visst, han har också gjort några arbetspass.

Det var 1748 stadens styrande beslöt att det skulle finnas lurblåsare i tornet, berättar Roland. Orsaken var att man ville upptäcka bränder och annan ofärd så tidigt som möjligt. Hornblåsaren lät hornet ljuda varje kvart i de fyra väderstrecken, och ljudet innebar att allt var frid och fröjd. Om det brann tutade inte blåsaren, utan hängde ut en röd lampa åt det håll som eldsvådan fanns och så fick frivilliga brandkåren söka där – då ska man ha i minnet att staden då inte var speciellt utbredd.

Numera larmar man såklart per telefon och visst har det hänt att Roland fått göra det. Speciellt minna han en natt hösten 2003, då den så kallade gryningspyromanen härjade. Då såg han fem bränder från tornet – samtidigt.

– Det var svettigt, minns han.

Tornblåsarna hörs varje natt, året om. Roland har fem av veckans nätter, en kollega tar de övriga två. Därtill finns en inhoppare, om det skulle behövas.

21.15 hörs första signalen och nu för tiden håller man på till klockan 1 – innan dess slutade man klockan 3. Varje kvart ljuder hornet i alla väderstreck.

Annons

Det hörs på Roland Borg att han älskar sin uppgift:

– Ystad utan tornblåsare är inte Ystad, säger han och berättar att en politiker för några år sedan lade ett förslag om att dra in funktionen, men att hen möttes av ett massivt motstånd.

Han anlitas av staden vid allsköns tillställningar. Julen blåses in, varje år medverkar han vid en ceremoni för nyinflyttade, jazzfestivalen behöver en hornblåsare, liksom Ystad Military Tattoo.

Sedan några år hörs han också vid nyårsdoppet den 1 januari.

Han ägnar mycket av sin övriga tid åt familjen.

– Min fru och jag adopterade två barn från Guatemala. Det är det bästa vi gjort; de har givit oss så mycket glädje – och sex barnbarn, så vi har att göra.

Ett intresse är Elvis Presley. Hans lilla rum uppe i kyrktornet är fullt av Elvisprylar, mycket skänkt av människor som hälsat på där uppe och inspirerats till en gåva av det som de sett där.

Roland kan räkna upp flera berömdheter som besökt tornet. 1956 gick till exempel gamle kungen de 108 trappstegen – då var det i och för sig fader Borg som skötte blåsandet, men Rolands fick ändå vara med och träffa monarken.

Bara en gång under de gångna 50 åren har det hänt att Roland somnat på sin post, berättar han. Men han blev snabbt väckt av telefonen – det var någon som saknade signalen.

Roland spelar faktiskt inget instrument, men hans sista toner från tornet ska vara på trombon, har han bestämt. Han har fått en i present av sin kollega, och med hjälp av sin dotter, som är musiklärare, håller han på att bekanta sig med den. Målet är att Elvis Presleylåten Are you lonesome tonight ska bli hans svanesång.

bild 1/2
Roland Borg.
8Foto: Håkan Jacobsson
Ett mäktigt ljud kommer ur luren som Roland Borgs far gjort.Foto: Håkan Jacobsson
Roland Borg.
8Foto: Håkan Jacobsson
Ett mäktigt ljud kommer ur luren som Roland Borgs far gjort.Foto: Håkan Jacobsson
Fakta:

Namn: Roland Borg

Ålder: 70 år

Yrke: Pensionär, tornblåsare i Ystad

Familj: Hustrun Yvonne, en son, en dotter, sex barnbarn.

Bor: Gärsnäs och Ystad.

Aktuell: Blåser i luren från Mariakyrkans torn i Ystad både julnatten och nyårsnatten.

Övrigt: Ystad är den enda stad i Sverige som bevarat tornblåsartjänsten. Och Roland Borg känner inte till att det finns något liknande i norra Europa och absolut ingenstans i samma omfattning, året runt.

Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons