Annons

Härifrån och framåt – del 7

Reprtage På många olika sätt har det här varit ett annorlunda år.
Publicerad 30 december 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

På många olika sätt har det här varit ett annorlunda år. Trots ett besked i slutet av det här året så har familjen Jeppsson känt att 2017 varit aningen enklare och kanske lite mer normalt än det förra. Trots en sjukdom så har dagarna kunnat tas om hand på ett så bra sätt som möjligt. Patric jobbar heltid på Tekniska skolan i Hässleholm samtidigt som Patricia tog studenten i juni och har sedan dess börjat jobba som undersköterska i Vittsjö. Jeanne har försökt hålla igång så gott det går och trots smärtor så har det här året varit bättre än det förra. Det var veckan innan jul som nya besked skapade oro. Jeanne fick kraftig smärta i sina skenben. För första gången sedan allt började i juni 2016 så blev det fler läkarbesök än planerat. Det handlade plötsligt om två olika röntgentillfällen genom stora delar av kroppen och såklart en stark oro.

Annons

I väntan på besked så passade Jeanne på att åka till Stockholm med sin syster och deras mor. Det blev några dagar som fick henne att tänka på annat.

Tisdagen den 19 december var dagen som Jeanne blev kallad till Kristianstad för möte och besked på Onkologmottagningen.

Tystnaden på rummet i väntan på ett besked var en minst sagt annorlunda och obehaglig stund. Några minuter kändes som en overklig evighet och när läkaren efter en stund kom till dem så fick de ett fruktansvärt besked.

Plötsligt blev det en väldig skillnad. Från en tablett till ett tiotal per dag och redan under juldagarna började Jeanne känna av ett illamående.

Annons

Trots hemska besked som kastat runt det mesta på ett tungt och obehagligt sätt så är såväl jul som nyår viktiga helger för familjen Jeppsson. Det handlar om ledighet, närhet, lek och trevliga stunder. Det är dagar med lugn och ro i Mala.

Patrics jobb på Tekniska skolan är något som ibland hjälper till att få honom tänka på annat.

bild 1/9
När det är julafton så är Patricia en ren. Helt rätt, liksom.
Tisdagen den 19 december. Jeanne är alltid nervös och känner oro när det är dags att träffa läkarna i Kristianstad. På onkologmottagningen väntar besked från de fyra senaste månaderna.
Tiden står stilla i väntan på en läkare i Kristianstad.
Julaftonskalas hemma i Mala. Det blir enligt tradition en kalkon och mycket mat. Hela Jeannes släkt är där.
Det är lillejulafton och Jeanne slår in julklappar samtidigt som Patric lagar julmat.
Julafton. Dagens tabletter.
Precis mellan jul och nyår så lyckades Patricia få ihop sitt körkort. En stor lycka.
”Vi vet ingenting om hur länge det kan vara så här. Går det att stråla? Det känns blötsligt som vi inte vet något. Vi är tillbaka på ruta noll.”
En fin och vacker julklapp från en av Patricias bästa vänner Lovisa Levin. En tavla som har gjorts i bild och form kursen på skolan i Hässleholm.
När det är julafton så är Patricia en ren. Helt rätt, liksom.
Tisdagen den 19 december. Jeanne är alltid nervös och känner oro när det är dags att träffa läkarna i Kristianstad. På onkologmottagningen väntar besked från de fyra senaste månaderna.
Fakta:

Det här är den sjunde delen av reportageserien om familjen Jeppsson i Mala utanför Hässleholm. Sedan i början av september 2016 har jag följt Jeanne, Patric och deras gemensamma dotter Patricia. Dessutom Jeannes båda döttrar Jessica och Sara från en tidigare relation.

Christian WellbringSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons