Annons

Alice och An­nie gillas – inte bara på Instagram

Opinion För både An­nie Lööf och Alice Bah Kuhnke gäller att de är po­pu­lära ock­så utan­för de so­ci­ala me­di­erna
Opinion • Publicerad 2 januari 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Alice Bah Kuhnke (MP) är drott­ningen av Instagram, det so­ci­ala medi­um som med bilder och korta texter har blivit allt vik­tigare även för po­li­ti­kers kon­takter med väl­ja­re.

Tvåa på 2017 års po­li­ti­ker­lista på Instagram är An­nie Lööf (C), som di­stan­serar Ste­fan Löfven och öv­riga par­ti­le­da­re re­jält.

Annons

Både kul­tur­mi­nis­tern och cen­ter­le­da­ren har över 30000 föl­ja­re. Trea bland po­li­ti­kerna är Ebba Busch Thor (KD) med knappt 20000 föl­ja­re me­dan Ste­fan Löfven (S) kommer upp i bara 16700 föl­ja­re. Öv­riga par­ti­le­da­re och stats­råd hamnar på 10200 el­ler mind­re. Jan Björklund, Jonas Sjö­stedt och Jim­mie Åkesson har inte ens nå­got kon­to.

Twit­ter är mer in­riktat på po­li­tiskt in­tres­se­rade, men bland dagens ak­ti­va po­li­ti­ker leder An­nie Lööf (2016). Hon är dock slagen med ”häst­längder”av Carl Bildt, som är trea på lis­tan över alla svenska an­vän­da­re, långt före ex­em­pel­vis Zla­tan Ibrahimovic. An­nie Lööf är dock trea på ”kvin­no­lis­tan” ef­ter Gina Dira­wi och Zara Larsson.

Anne Lööf inte bara vinner matchen mel­lan par­ti­le­da­rna. Hon är ock­så den över­läg­set mest gillade på Instagram – fyra gånger så ofta som Ste­fan Löfven.

För både An­nie Lööf och Alice Bah Kuhnke gäller att de är po­pu­lära ock­så utan­för de so­ci­ala me­di­erna, po­pu­lärare än sina par­tier.

Det är in­tres­sant in­för höstens val. Att synas på so­ci­ala me­di­er ger sym­pa­tier även po­li­tiskt. Fler lär inse det och satsa.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons