Annons

Översvämningar har blivit vardag

Hässleholm • Publicerad 4 januari 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Som en följd av klimatförändringar förväntas översvämningar bli allt vanligare. De konstaterar man på bland annat Jordbruksverket.

Jordbruksmark som ligger lågt riskerar att få skador och skördar kan till och med förstöras helt.

Annons

Inom Jordbruksverket menar man att ett klimat med fler skyfall och översvämningar innebär att jordbruksföretag kommer att tvingas jobba förebyggande med markkvalitet, markavvattning och val av grödor och gödslingsstrategier.

Runt Hässleholm står flera åkrar under vatten.

Roger Tillgren i Sösdala är en av alla jordbrukare vars åkrar är täckta av vatten.

– Jag har slutat med höstsådd på en del åkrar som ligger lågt eftersom det blir översvämning varje år, berättar han. Jag har lärt mig läxan.

En bonde strax intill frågade försäljaren som ville sälja utsäde om de möjligtvis sålde ris. Även hans åkrar ser ut som små insjöar.

Kerstin Andersson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet berättar att det största problemet är odlingsmark som legat under vatten och som inte fryser under vintern.

– Då förstörs markstrukturen vilket gör att växterna trivs sämre och kan få brist på syre, förklarar hon. Vätan gör också att sjukdomar lättare får fäste.

Hon berättar vidare att det är höstsådden av raps, vete och råg som ofta drabbas. Eftersom hösten var exceptionellt blöt har det till och med varit svårt att ta sig ut på åkrarna för att så.

Under onsdagen låg vattennivån i Finjasjön på 44,68 vilket är fyra centimeter lägre än den högsta noteringen den 27-28 december.

Anders Nählstedt, säkerhetschef inom Hässleholms kommun säger att det för närvarande inte är någon större fara att läget ska förvärras. På SMHI berättar man att temperaturen kommer att sjunka under nästa vecka. I och med att det blir kallare kommer även nederbörden att minska.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons