Annons

Sam­tal Nord-Syd kan ald­rig vara fel

Opinion Id­rott har varit mo­tiv för di­plo­ma­ti ti­digare, och kan sam­tal mel­lan Nord­ko­rea och Syd­ko­rea leda till lägre spän­ning mel­lan länderna och i re­gi­onen är det po­si­tivt.
Opinion • Publicerad 4 januari 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Nord­ko­rea har plöts­ligt öppnat för sam­tal med Syd­ko­rea. Ef­ter att den öppna te­le­fon­lin­jen mel­lan länderna bröts 2016 har inga sam­tal alls fö­rts. Fy­siska mö­ten mel­lan re­pre­sen­tanter för de två grann­länderna har inte fö­re­kommit på mer än två år.

Där­för var det upp­se­en­de­väc­kan­de när Nord­ko­re­as dik­ta­tor Kim Jong-un i sitt ny­års­tal öppnade för di­rekta sam­tal med Syd­ko­reas led­ning. Det skulle i första hand handla om hur nord­ko­re­ans­ka id­rotts­män skulle kun­na del­ta i vin­ter-OS i Pyeong­chang i feb­ru­a­ri, men i kom­men­taren från Syd­ko­reas pres­i­dent Moon Jae-In be­to­nades att även kärn­va­pen­proven måste tas upp i sam­talen.

Annons

I går togs ett nytt steg mot kon­kreta sam­tal när den stängda te­le­fon­lin­jen plöts­ligt an­vändes för ett sam­tal från Nord­ko­rea för att testa så den fun­gerar.

Ini­tia­tivet om kon­takt mel­lan länderna är en po­li­tisk se­ger för den nye syd­ko­re­anske pre­si­denten, som gick till val på öppna kon­takter med Nord­ko­rea.

Men fram­för allt är det en möj­lig­het att nå­got mildra spän­ningen i re­gi­onen ef­ter de täta nord­ko­re­ans­ka kärn­va­pen- och mis­sil­proven och de in­ter­na­tio­nella sank­tionerna mot Nord­ko­rea, även om det sam­ti­digt kom upp­gifter om nya mis­sil­prov. San­no­likt har sank­tionerna varit mer ef­fek­tiva än många trodde och det kan ha bi­dragit till att pressa Kim Jong-un att öppna för kon­takter med ”fi­en­den” i sö­der.

Det är svårt att tro att den bru­tala dik­ta­turen i Nord­ko­rea är vil­lig till snabba för­änd­ringar el­ler att stoppa kärn­va­pen­sats­ningarna, även om sam­tal in­leds. Det verkar syfta till att ge möj­lig­heter för någ­ra nord­ko­re­ans­ka id­rot­ta­re att del­ta i OS i Syd­ko­rea, tro­li­gen i första hand ett par konst­å­ka­re.

Men id­rott har varit mo­tiv för di­plo­ma­ti ti­digare, och kan sam­tal mel­lan Nord­ko­rea och Syd­ko­rea leda till lägre spän­ning mel­lan länderna och i re­gi­onen är det po­si­tivt, även om det inte leder ända fram till stopp för kärn­va­pen­sats­ningarna.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons