Annons

Större otrygghet i de mindre orterna

Hässleholm • Publicerad 6 januari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Bilar som kör för fort, oro för att vistas utomhus ensam sent på kvällen samt oro för överfall och misshandel. Det är några problem som sticker ut i Hässleholms tätort.

Vad som oroar invånarna kan variera något från ort till ort. Dock ser man en något större sammanlagd oro i orter som Hästveda, Sösdala och Tyringe.

Annons

Det man kan konstatera är att oron oftast är större än själva brottsligheten i sig. Tittar man på hela Region Syd så handlar det om drygt 80 procent som inte blivit utsatta för något som helst brott. I Vinslöv är siffran så hög som 87 procent. I Hässleholms tätort är motsvarande siffra 83 procent.

Men bakom brottsstatistiken finns troligen ett mörkertal. Vad som framkommer i resultatet av den trygghetsmätning som gjorts är att ett flertal struntar i att anmäla brotten till polisen. ”Det är inte lönt att anmäla” är en vanlig kommentar.

Men Veronica Gustafsson kommunpolis i Hässleholm poängterar vikten av att alltid anmäla brott till polisen. Ett brott som inte anmäls har i den polisiära världen aldrig inträffat.

Trygghetsmätningen baseras på 2 671 utskickade enkäter till personer mellan 16-85 år boende i Hässleholms kommun. 1 690 svar har kommit in vilket motsvarar en svarsfrekvens på 64 procent.

Noteras kan att otryggheten i kommunen generellt ökat något under det senaste året och att oron är mer påtaglig bland kvinnor.

Vad som är överraskande är också att det finns en större oro bland yngre människor jämfört med äldre, något som möjligtvis kan bero på olika vanor.

Nedbrutet i olika orosområden kan man se att buskörning och bilar som kör för fort är något som oroar människor. Det finns även en otrygghet att ensam vistas ute sent på kvällen.

Oron för inbrott är mer påtaglig utanför Hässleholms tätort medan oron för överfall och misshandel istället oroar människor i stadsmiljön.

I Sösdala påverkar narkotikapåverkade personer tryggheten medan det i Hästveda finns en större oro för ungdomsgäng och att kvinnor antastas. Här är även buskörning ett problem precis som i Tyringe och Vinslöv. Man kan här även notera att buskörning med mopeder och så kallade A-traktorer är mer utbrett på landsbygden av naturliga skäl. Här använder ungdomar helt enkelt dessa fordon för att ta sig fram.

När det gäller hot på sociala medier samt bedrägerier på internet finns det enligt mätningen ingen större oro.

Annons

Polisen har genomfört medborgardialoger ute på de olika orterna i kommunen och resultatet av dessa samt undersökningar ska resultera i medborgarlöften.

Drygt en femtedel av de tillfrågade tycker att inte polisen bryr sig om de lokala problemen. En nog så viktig fråga att beakta.

En punkt som återfinns i sammanställningen av trygghetsmätningen är just ”att inte bry sig om större lokala problem är en stor orsak till bristande förtroende för den lokala polisen”.

Med andra ord utgör de resultat man fått fram i undersökningen en fingervisning var polis och kommun tillsamman kan behöva sätta in åtgärder.

Förutom en mer synlig polis har nattvandrare fyllt en viktig funktion.

Sven-Erik Andersson (C) som är ordförande i lokala Brottsförebyggande rådet menade att grupper av nattvandrare ofta inte håller ut en längre tid.

Ett alternativ skulle kunna vara att ge lokala föreningar ett kommunalt bidrag mot att de utför någon form av nattvandring.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons