Annons

Pen­sio­närer i jobb bör få skat­te­för­mån

Opinion Ar­bets­krafts­del­ta­gan­det ökade med näs­tan fem pro­cent för gruppen över 65 år till följd av att det dubbla jobb­skat­te­av­draget in­fö­rdes.
Opinion • Publicerad 9 januari 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Det dubbla jobb­skat­te­av­draget som pen­sio­närer fick av al­li­ans­re­ger­ingen gav till ef­fekt att fler fort­satte jobba ef­ter 65-års­dag­en. Det kon­sta­terar IFAU (In­sti­tutet för ar­bets­mark­nads- och ut­bild­nings­po­li­tisk ut­vär­der­ing) i en färsk rap­port.

Dub­bler­ingen av­skaffades av den nya rege­ringen och andra re­gler, svårare att för­stå, in­fö­rdes med mind­re bo­nus för den som fort­sätter jobba. Det var kort­synt. En en­kel och ge­ne­rös bo­nus kan vara vik­tig om det verk­li­gen är en strä­van att få fler att jobba ef­ter 65-års­dag­en.

Annons

Strax före jul kom par­tierna i pen­sions­ar­bets­gruppen över­ens om re­gler för att för­skjuta pen­sio­ner­ings­dagen för alla, el­ler så många om möj­ligt. Det tar dock tid in­nan det får ef­fekt, efter­som det krävs en lång över­gångs­pe­ri­od in­nan det får fullt ge­nom­slag.

Tyd­liga eko­no­miska sti­mu­lanser är ef­fek­tivare för att snabbt få fler att skjuta upp pen­sio­ner­ingen.

I rap­porten kon­sta­teras att ar­bets­krafts­del­ta­gan­det ökade med näs­tan fem pro­cent för gruppen över 65 år till följd av att det dubbla jobb­skat­te­av­draget in­fö­rdes.

Det fanns ock­så andra skäl till att fler äld­re fort­satte jobba. Tuffare re­gler i för­säk­rings­sy­stemet för för­tids­pen­sion gjorde att fler höll sig kvar på ar­bets­mark­naden åt­min­sto­ne till 65-års­dag­en. Lägre ar­bets­gi­var­av­gift för äld­re bi­drog till att ar­bets­gi­va­ren gär­na såg att äld­re stannade kvar.

Dess­utom på­ver­kade re­glerna i det nya pen­sions­sy­stemet fler att jobba läng­re, efter­som var­je må­nads ar­be­te ef­ter 65 ger lite högre livs­lång pen­si­on.

Att öka den ak­ti­va tiden på ar­bets­mark­naden är vik­tigt för att kun­na ga­ran­tera pen­sion­er på en rim­lig nivå i fram­tiden, utan att pen­sions­av­gifterna el­ler skatten måste höjas orim­ligt myc­ket. Då be­höver alla verk­nings­fulla åt­gärder för att skjuta pen­sio­ner­ings­dagen fram­åt an­vändas. I det per­spek­tivet var det dubbla jobb­skat­te­av­draget en mo­dell som fun­gerade och som bör an­vändas på nytt.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons