Gabriela Pichler. Foto: TT

Världspremiär för Pichlers nya film i Göteborg

Gabriela Pichlers nya film Amatörer får världspremiär på årets filmfestival i Göteborg och är också festivalens invigningsfilm. Det stod klart när festivalen släppte sitt program på tisdagen.

Gabriela Pichler debuterade som långfilmregissör 2012 med den hyllade Äta, sova dö som bland annat fick fyra Guldbaggar på Guldbaggegalan 2013.
Amatörer är Pichlers första film sedan långfilmsdebuten och det enda som varit känt om den tidigare är att författaren Jonas Hassen Khemiri är inblandad i manusarbetet.

I pressmeddelandet från Göteborgsfilmfestival beskrivs Amatörer som så här: ”Den lilla kommunen Lafors hoppas vända den ekonomiska torkan genom att locka till sig ett tyskt lågprisvaruhus. För att stärka kommunens varumärke ber de ungdomar att producera filmer om sin hemort, men filmerna blir inte som de tänkt sig. Projektet blåses av, men två tonårstjejer fortsätter arbeta med sin dokumentärfilm ändå.”
Filmens manus är ett gemensamt arbete mellan Gabriela Pichler och Jonas Hassen Khemiri och i några av rollerna ser vi Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter och Fredrik Dahl.

Amatörer är också med och tävlar om priset för nordens bästa film, Dragon Award Nordic Film på festivalen.
Gunilla Wedding