Annons

AI och ro­botar kan ge in­tres­santare jobb

Opinion Trel­le­borgs kom­mun låter ro­botar, el­ler snarare al­go­ritmer i da­torerna, hand­lägga an­sök­ningar om för­sörj­nings­stöd.
Opinion • Publicerad 10 januari 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Inom in­du­strin har ro­botar se­dan länge över­tagit en stor del av ar­bets­kraftens upp­gifter. An­talet an­ställda har minskat.

Nu håller ro­botar och au­to­ma­ti­se­ring på att ta över allt fler även ad­mi­nist­ra­tiva ar­bets­upp­gifter. Det in­ne­bär sä­kert ock­så ra­tio­na­li­ser­ingar med för­svunna jobb som följd. Olika be­räk­ningar pekar på att kan­ske upp till hälften av alla dagens jobb kommer att för­svinna inom ett par de­cen­ni­er.

Annons

Sam­ti­digt kommer nya jobb att skapas, pre­cis som all­tid. Att in­du­strin er­satt män­ni­skor med ma­skiner har inte lett till att det to­tala an­talet jobb minskat, tvärt­om.

Nu kommer ock­så allt­mer in­tel­li­genta ma­skiner. Den ar­ti­fi­ci­ella in­tel­li­gensen, AI, är inte läng­re scien­ce fic­ti­on utan verk­lig­het.

Ett ex­em­pel är att Trel­le­borgs kom­mun låter ro­botar, el­ler snarare al­go­ritmer i da­torerna, hand­lägga an­sök­ningar om för­sörj­nings­stöd. Istäl­let kan so­ci­al­sek­re­te­ra­rna ägna sig åt att hjälpa dem som be­höver det med eko­no­misk pla­ne­ring och att hitta rätt ut­bild­ning el­ler jobb.

Det har gett gott re­sul­tat. För­ra året gick 450 trel­le­bor­ga­re från bi­drag till jobb och kommunen sparade näs­tan fem mil­joner i bi­drag.

Fler kom­muner vill nu följa ef­ter. Men i Kungs­bac­ka hotar tolv av 16 so­ci­al­sek­re­te­ra­re att sluta i pro­test. De ser inte för­de­la­rna.

Så kommer det sä­kert ofta att vara. Många vill fort­sätta som van­ligt utan att se att ro­botar och AI kan göra ru­tin­ar­tade jobb mer ut­veck­lan­de.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons