Majed och Abdulaziz Alasfar har tagit över Tavernan. Foto: Andreas Örwall Lovén
Plötsligt på Tavernan i Vinslöv. Foto: Stefan Sandström

Nytt liv i Tavernan

Vinslöv Zaatar. Tabbouleh och fatayer. Den som stiger in på Tavernan lär få reta smaklökarna med en del nya kulinariska bekantskaper.

Den 1 januari tog Majed Alasfar över klassiska Tavernan tillsammans med sin son Abdulaziz Alasfar.
De kommer båda från Aleppo i Syrien och hoppas att Vinslövsborna kan lockas av att testa nya matupplevelser från köket i Mellanöstern. Men också mer välbekanta.
– Vi kommer att servera både syrisk och svensk mat, säger Majed Alasfar.
Norra Skåne får testa såväl fatayer som zaatar (namnen förekommer i varierande form). Fatayer är en liten paj, i det här fallet fylld med mozzarella.
Zaatar är en kryddblandning med bland annat sesamfrön och timjan.
Den kallas Mellanösterns pesto och serveras på en minipizza, ibland redan till frukost.
På Tavernan finns även mer välbekanta inslag från Mellanöstern, som falafel och tabbouleh.

Men rätterna bär inte exakt samma prägel som när de serveras i Malmö, där det finns en stor arabisktalande minoritet.
– I Malmö är det mer irakisk prägel, detta är syrisk, förklarar Majed och Abdulaziz Alasfar.
Precis som Norra Skånes reporter kommer gästerna att få smakprov för att vänja sig vid rätterna.
– Svenskar som testar vår mat är generellt positiva, säger Abdulaziz Alasfar.
Far och son vill bidra med något nytt och positivt i matväg till Vinslöv.
– Till sommaren planerar vi att grilla och servera utanför Tavernan, säger Majed Alasfar.

Känner ni till Tavernan sedan tidigare? Den är ju välkänd även utanför Vinslöv.
–Ja, vi har sett filmen Plötsligt i Vinslöv och klipp på Youtube, säger Abdulaziz Alasfar.

Läs mer:

×