Annons

Präst ångrar inte miljonvärdering

Hässleholm/Göteryd – Jag gjorde fel, men ångrar det inte.Kyrkoherden Karl-Henrik Wallerstein är fortfarande uppspelt och glad över den vackra och värdefulla dopskålen som i torsdagens Antikrundan värderades till minst en miljon kronor.
Hässleholm • Publicerad 12 januari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Trots det hisnande beskedet är Karl-Henrik Wallerstein, bördig från Vankiva, snabb med att sätta den spektakulära dopskålen i ett helt annat perspektiv.

– Det är barnen som döps som är ovärderliga.

Annons

Men visst ger det en extra dimension när dessa ovärderliga barn får möjligheten att döpas i en så gott som ovärderlig dopskål.

Det var när Antikrundan besökte Huseby i Småland i augusti i fjol som den uppmärksammade värderingen genomfördes.

I kyrkan gick Elof Danielsson, som är ansvarig för inventarielistan, runt och ruvade på misstanken att dopskålen som användes troligen var mycket värdefull. Den borde med andra ord värderas.

Tillsammans med Karl-Henrik Wallerstein åkte han därför till Antikrundan när programmet gjorde ett stopp i småländska Huseby. Med sig hade de skålen och en massa frågetecken.

– Det är det häftigaste föremål jag har haft i Antikrundan, konstaterade Lars-Yngve Johansson som är expert inom smycken, silver och ljuskronor. Den har ett försäkringsvärde på minst en miljon kronor.

Det blev många förvånade ögonbryn som höjdes. Helt plötsligt vandrade de två herrarna från Göteryd runt med en förmögenhet under armen.

Skålen visade sig vara tillverkad 1690 och den har används vid barndop ända sedan 1767.

Lars-Yngve Johansson förklarade att det handlade om en kallskålsskål som är en sorts serveringsskål. En kallskålsskål innehöll från början en gröt av bröd, svagdricka och honung. Just den här silverskålen är tillverkad i Stockholm av Abraham Meitens.

– Det har troligen serverats någon form av alkohol, som till exempel bål, ur den vid kalas, berättar Karl-Henrik Wallerstein.

Men kritiken mot att herrarna var ute och reste med kyrksilvret och till och med tog med det till en tv-inspelning lät inte vänta på sig.

Annons

På länsstyrelsen meddelade man att kyrkoherden bröt mot kulturmiljölagen. Föremålen får nämligen inte flyttas hur som helst. Till det behövs tillstånd.

– Visst har jag gjort fel, men jag ångrar ingenting, säger Karl-Henrik Wallerstein som trots allt är glad att man nu är medveten om skålens värde. Om nu tjuven skulle smyga utanför kyrkporten.

– Länsstyrelsen värnar om sina intressen och vi inom kyrkan om våra, fortsätter han.

– Det är ett ansvar att komma hit och få den värderad, sa Karl-Henrik Wallerstein i programmet, ett program som han inte tittade på under torsdagen.

– Det var för jobbigt, men jag har i och för sig sett det tidigare, svarar han.

bild 1/2
En gång i tiden användes den till alkoholhaltiga drycker till exempel bål.
Karl-Henrik Wallerstein håller hårt i dopskålen som värderades till minst en miljon kronor i Antikrundan. Foto: SVT
En gång i tiden användes den till alkoholhaltiga drycker till exempel bål.
Karl-Henrik Wallerstein håller hårt i dopskålen som värderades till minst en miljon kronor i Antikrundan. Foto: SVT
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons