Annons

Enas om snabb­tågen

Le­da­re Ska snabb­tågs­ut­bygg­naden bli av krävs bred po­li­tisk enig­het. Tomas Eneroth måste snabbt skicka den utlovade in­bju­dan till op­po­si­tionen.
Opinion • Publicerad 13 januari 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Foto: Hans Bryngelson
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Foto: Hans Bryngelson

Vänd på alla stenar för fi­nan­sie­ringen av snabb­tågs­järn­vägen, lovade in­fra­struk­tur­mi­nis­ter Tomas Eneroth (S), vid Bygg­in­du­striernas ”in­fra­topp­mö­te” i Häss­le­holm i fre­dags.

Han öppnade för en dis­kus­sion om både lå­ne­fi­nan­sie­ring, OPS (of­fent­lig-pri­vat sam­ver­kan) och gröna ob­li­ga­tioner, som fö­re­slogs av en ut­red­ning här­om­da­gen.

Annons

Det stämde inte rik­tigt över­ens med vad fi­nans­mi­nis­ter Magdalena Andersson sagt ti­digare, men bud­skapet upp­skattades av den hund­ra­hövdade pu­bliken som mes­ta­dels be­stod av kom­mu­nala po­li­ti­ker och tjäns­te­män samt fö­re­trä­da­re för olika bygg­fö­re­tag och fack­liga re­pre­sen­tanter.

Eneroth lovade ock­så bjuda in allians­par­tierna till överläggningar om snabb­tågen för att för­söka få till stånd en ge­men­sam lös­ning. För det handlar om stora pengar som ska in­ve­steras un­der lång tid. Då be­hövs en bred ma­jo­ri­tet så inte ett startat pro­jekt av­blåses ef­ter näs­ta val.

Men Eneroth har lovat bjuda in flera gånger ti­digare på olika kon­fe­renser och än har inte par­tierna fått nå­gon in­bju­dan. Vi be­höver ett da­tum påpekade Cen­terns tra­fik­ta­les­man An­ders Åkesson.

Tra­fik­verkets ge­ne­ral­di­rek­tör Lena Erix­on av­svor sig an­svar för den långa bygg­pe­ri­oden i sitt för­slag. Hon har bara följt rege­ringens di­rek­tiv och har in­get emot snabbare bygg­tid.

Ca­tha­ri­na Håkansson-Boman från den just av­slu­tade Sve­ri­ge­för­hand­lingen på­minde om att av­talen med kom­munerna ut­går från att järn­vägen ska vara klar 2035. Om be­slu­ten blir an­nor­lunda kan kom­muner och re­gi­oner säga upp av­talen om med­fi­nan­si­er­ing.

Så av många skäl finns det an­led­ning för Tomas Eneroth att verk­li­gen skicka över in­bju­dan, inte bara parta om den. Allians­par­tierna måste ena sig om att stå för sina val­löf­ten om snabb­tåg. Då kan en fi­nan­sie­ring som inte be­höver räknas av mot stats­bud­geten di­rekt hittas. Det krävs om snabba ­tåg ska bli verk­lig­het snabbt.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons