Annons

Fortfarande mycket akrylamid i vissa chipssorter

Publicerad 13 januari 2018 • Uppdaterad 15 december 2021

Inom industrin används akrylamid vid plasttillverkning - och i samband med bygget av tunneln genom Hallandsås blev det riksbekant när det läckte ut i grundvattnet. Men det bildas också när vissa matvaror till hög temperatur.

Enligt Livsmedelsverket får vi i oss cirka 30-40 mikrogram akrylamid per person och dag. I de doserna kan det inte orsaka nervskador som vid större intag men det klassas som ett cancerframkallande ämne och får man i sig för mycket under lång tid kan det orsaka cancer.

Annons

2002 uppmärksammades riskerna med akrylamid i stärkelserik mat som chips och pommes frites. Det blev stor medial uppmärksamhet och kallades ett av de största matlarmen i modern tid. Livsmedelsverket höll krismöte med de stora livsmedelsverket. Fem år senare kunde tidningen Forskning & Framsteg konstatera att det fem år efter larmet var mindre akrylamid i larmet.

Men borta är det inte. I Testfaktas test visas att flera chipssorter med råge ligger över EU:s kommande riktvärde.

Gränsvärdet kommer ligga på 750 mikrogram per kilo. OLW Sourcreme & Onions ligger 1 700. Även Änglamark och Bjäre ligger över gränsvärdet medan OLW:s naturchips ligger precis på gränsvärdet. Minst akrylamid finns i linschips och även Estralla, Pringles och Lantchips ligger klart under gränsvärdet.

Till SVT Nyheter beklagar man, från OLW:s sida, de höga halterna akrylamid.

– De chips ni analyserat är gjorda av potatissorten Saturna. Den kommer att ersättas med andra potatissorter. Vi är i slutfasen av denna utfasning.

På Livsmedelsverket förklarar man varför man inte stoppar försäljningen av de aktuella produkterna, trots att de innehåller riskabla mängder av ett farligt ämne:

Fakta:

De testade sorterna:

OLW Sourcream & Onion 1 700 mikrogram per kilo

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons