Fortfarande mycket akrylamid i vissa chipssorter
Inom industrin används akrylamid vid plasttillverkning - och i samband med bygget av tunneln genom Hallandsås blev det riksbekant när det läckte ut i grundvattnet. Men det bildas också när vissa matvaror till hög temperatur.
Enligt Livsmedelsverket får vi i oss cirka 30-40 mikrogram akrylamid per person och dag. I de doserna kan det inte orsaka nervskador som vid större intag men det klassas som ett cancerframkallande ämne och får man i sig för mycket under lång tid kan det orsaka cancer.
2002 uppmärksammades riskerna med akrylamid i stärkelserik mat som chips och pommes frites. Det blev stor medial uppmärksamhet och kallades ett av de största matlarmen i modern tid. Livsmedelsverket höll krismöte med de stora livsmedelsverket. Fem år senare kunde tidningen Forskning & Framsteg konstatera att det fem år efter larmet var mindre akrylamid i larmet.
Men borta är det inte. I Testfaktas test visas att flera chipssorter med råge ligger över EU:s kommande riktvärde.
Gränsvärdet kommer ligga på 750 mikrogram per kilo. OLW Sourcreme & Onions ligger 1 700. Även Änglamark och Bjäre ligger över gränsvärdet medan OLW:s naturchips ligger precis på gränsvärdet. Minst akrylamid finns i linschips och även Estralla, Pringles och Lantchips ligger klart under gränsvärdet.
Till SVT Nyheter beklagar man, från OLW:s sida, de höga halterna akrylamid.
– De chips ni analyserat är gjorda av potatissorten Saturna. Den kommer att ersättas med andra potatissorter. Vi är i slutfasen av denna utfasning.
På Livsmedelsverket förklarar man varför man inte stoppar försäljningen av de aktuella produkterna, trots att de innehåller riskabla mängder av ett farligt ämne:
De testade sorterna:
OLW Sourcream & Onion 1 700 mikrogram per kilo