Annons

Han utstrålade tolerans

Personligt Minnesord efter Per Alfons Jönsson.
Personligt • Publicerad 13 januari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Per Alfons Jönsson, Eslöv, har avlidit i en ålder av nästan 97 år. Närmast anhöriga är syskonbarn med familjer.

H

Annons

Per Jönsson föddes i byn Maglehult i Göinge. Han tröttnade på bondelivet och for i ungdomen till Karlskrona, där han började arbeta i svågern Bertholds livsmedelsbutik.

Handeln blev hans intresse. Han flyttade till Kungshult och tog över en butik, som han snabbt utvecklade. Den blev en ekonomisk knutpunkt för orten. Han blev medlem i Ica och såg det privata företagandet som en livsuppgift och den egna insatsen som ett samhällsansvar. Tänk om alla varit som han!

1970 drabbades han av ett oerhört hårt slag: hans älskade hustru Anna-Britta dog plötsligt. Per lyckades ta sig igenom detta, delvis tack vare sin kristna tro – han var aktiv medlem i Evangeliska forsterlandsstiftelsen.

Per var min morbror. Jag bodde länge långt från Skåne. Men vi höll kontakt via brev och telefon. Han var den vänligaste person jag mött i hela mitt liv. I hans tro fanns inget av det fördömande som var vanligt inom frikyrkorörelsen. Han utstrålade nåd, tolerans och förståelse.

Nu har han gått bort, trött av många års arbete. Men jag tror att han lever kvar i minnet hos alla de vänner han mötte i sitt långa liv.

Nils-Eric Sandberg fd ledarskribent i DN
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons