Annons

1004 danska unga åtalas för barnporr

Danmark Över 1000 danska barn och unga misstänks för barnpornografibrott efter att i Facebooks messenger-app ha delat en film där två 15-åringar har sex.
Publicerad 15 januari 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: TT
Foto: TT

Dansk polis gick under måndagen ut med ett pressmeddelande om att  totalt 1004 danska barn och unga riskerar åtal för att ha spridit filmen där de två tonåringarna har sex.

De misstänkta kommer från hela Danmark och även Grönland.

Annons

Ett massivt danskt polisarbete ligger bakom det stora åtalet, efter att man blivit informerad om de olagliga delningarna av Europol.

Europol hade i sin tur fått information från USA, som fått veta av Facebook att något var på gång.

De flesta av de nu åtalade ungdomarna har delat filmen några enstaka gånger, men andra har spridit filmen hundratals gånger.

- Det är ett mycket stort och komplext fall som har tagit lång tid att utreda. Inte minst på grund av det stora antalet misstänkta. Vi tar detta på mycket stort allvar eftersom det har stora konsekvenser för de involverade när sådant här sprids. Detta ska stoppas, säger Lau Thygesen, förundersökningsledare och polisinspektör, i pressmeddelandet.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons