Annons

”Jag har mognat som regissör”

Kultur och Nöje På måndagen presenterades vårens svenska långfilmspremiärer. Gunilla Wedding fick en pratstund med regissören Gabriela Pichler som aktuell med nya Amatörer och med regissören Olof Spaak vars långfilmsdebut Trädgårdsgatan är inspelad i Ystad (se separat artikel).
Publicerad 15 januari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Även om Gabriel Pichler till stor del arbetat med samma metoder som i Äta sova dö beskriver hon sin nya film som Pichler 2.0.

- Äta sova dö hade en enklare berättelse och bara en huvudroll. I Amatörer har vi tre huvudroller och en mycket mer mångbottnad berättelse. Det är ingen förstagångsfilm och jag känner att jag har mognat som regissör.

Annons

Äta sova dö utspelades i en fiktiv skånsk ort och spelades in i Bjuv och Klippan. Amatörer utspelas i den fiktiva kommunen Lafors i Västergötland och är till stor del inspelad i Svenljunga som ligger just i Västergötland.

– Lafors är en bygd på nedgång, industrierna har flyttat därifrån, berättar Gabriela Pichler. Amatörer handlar om att kommunen vill marknadsföra sig och får idén att göra det genom filmer om kommunen, varje kommun med självrespekt har filmer på sin hemsida. Problemet är bara att Lafors inte har pengar. Så vad gör man då? Ja, men kids är bra på sånt. De kan tekniken och är gratis. Kommunen kontaktar en niondeklass för att de ska göra filmerna men resultatet blir inte vad man väntat sig så det får blir en annan lösning. Men två av tjejerna i klassen ger sig inte. De gör sin egen version och i filmen får man följa hur det går.

Manus till Amatörer har Gabriela Pichler skrivit tillsammans med författaren Jonas Hassen Khemiri.

– Jag tyckte att det skulle vara kul med samarbete, att inte göra manus själv denna gången, och han sökte också ett samarbete. Vi klickade och på den vägen är det.

Hur har ni arbetat ihop?

- Åh, då måste jag egentligen prata om hela filmprocessen. Jag jobbar på ett sätt där jag letar folk och platser exakt samtidigt som jag börjar skriva så manusprocessen pågår egentligen hela vägen in i klipprummet. Vi jobbar också nästan uteslutande med förstagångsskådespelare och efterhand som de börjar komma in i fiktionen påverkar de också manuset väldigt mycket. Det är en lång process. och jag kan verkligen identifiera mig i det som tjejerna i filmen gör, att gå emot vad proffsen säger. Äta sova dö, som hade premiär 2012, var Gabriela Pichlers långsfilmsdebut. Den fick lysande kritik, vann fyra Guldbaggar och nominerades bland annat till Nordiska rådets filmpris 2013 och var Sveriges Oscarsbidrag i kategorin bästa icke-engelskspråkiga 2014.

På många sätt tycker Gabriela Pichler att det har varit lyxigt att ha den framgången med sig under arbetet med Amatörer.

– Jag har fått väldigt mycket kreativ frihet tack vare det och har kunnat jobba på det sätt jag gör som till viss del är ganska okonventionellt. Samtidigt kan jag inte göra film om jag inte gör det jag själv vill eller det jag känner i hjärtat är det rätta. Det är det viktigaste.

Har du känt press att komma med en ny film film snabbt?

– Det var väldigt många som ville veta vad som skulle hända efter Äta sova dö men jag har haft medarbetare och team som låtit mig arbeta i fred och har inte behövt utsättas för folks förväntningar, vad man tycker att jag ska göra nu och vad som är strategiskt rätt att göra.

Annons

– I dessa tider av twitter och instagrammande är det mycket att man ska visa processen och det finns goda sidor i det, men också en stress. Jag jobbar bra med en stängd dörr. Samtidigt är vi är väldigt öppna i själva filmarbetet i och med att vi träffar så sjukt mycket folk hela tiden och är ute i verkligheten. Men just att prata utåt gynnar inte alltid processen. Man behöver tid och lugn och ro.

Den 26 januari är det premiär för Amatörer på Göteborgs filmfestival och dagen efter blir det internationell premiär på filmfestivalen i Rotterdam. 16 mars är det sedan dags för svensk biopremiär.

– Det är alltid lite läskigt när något som är ens eget ska leva sitt eget liv och bli alla andras, säger Gabriela Pichler. Men det är charmen också, att alla kan ha sina tolkningar, sina referenser och sina favoriter.

Gunilla Wedding

bild 1/2
Gabriela Pichler.Foto: TT
Amatörer får svensk biopremiär 16 mars. Pressbidl
Gabriela Pichler.Foto: TT
Amatörer får svensk biopremiär 16 mars. Pressbidl
Fakta:

Svenska långfilmer våren 2018:

Euphoria, regi Lisa Langseth (2/2)

Hjärtat, regi Fanni Metelius (14/2)

Agatha – granndetektiven, regi Karla von Bengtsson (16/2)

Stålkrigarinnor av Jelena Mila (18/2)

Innan vintern kommer, regi Stefan Jarl (23 februari) Tårtgeneralen, regi Filip Hammar, Fredrik Wikingsson (7/3)

Vad ska folk säga?, regi Iram Haq (9/3)

Amatörer, regi Gabriela Pichler (16/3)

The Deminer, regi Hogir Hirori (16/3)

Toppen av ingenting?, regi Måns Månsson, Alex Petersén (16/3)

Krocken, regi Lena Koppel (23/3)

Jimmie, regi Jesper Ganslandt (13/4)

Händelser i Ydre, regi Alexander Rynéus, Malla Grapengiesser, Per Bifrost (13/4)

Trädgårdsgatan, regi Olof Spaak (27/4)

Lida, regi Anna Eborn (april/maj)

Charmören, regi Milad Alami (18/5)

Anders, jag och hans 23 andra kvinnor, regi Nahid Persson (23/5)Lasse-Maja det första mysteriet, regi Josephine Bornebusch (juni)

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons