Annons

Inse att vild­svin är stora pro­blem för tra­fiken

Opinion För­ra året an­mäldes fler krockar med vild­svin än med älgar i landet.
Opinion • Publicerad 16 januari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

An­talet po­lis­an­mälda vilt­o­lyc­kor slog re­kord för­ra året. Mer än 61 000 vilt­o­lyc­kor an­mäldes.

Van­ligast är krockar med rå­djur, som står för mer än två tred­je­delar av an­talet vilt­ska­dor.

Annons

Dock blir ska­dorna be­gränsade vid en sam­man­stöt­ning med rå­djur. De större djuren är vär­re att krocka med och leder inte säl­lan till per­son­ska­dor.

Vild­svin har ryc­kt fram som det näst största pro­blemet för tra­fiken. För­ra rået var det fler krockar med vild­svin än med älgar som an­mäldes i landet.

I både Skåne och Halland har vild­svinnen länge varit ett större pro­blem. Att det nu ökar i hela landet bör få myn­dig­heter och po­li­ti­ker på riks­planet att agera.

Även hjortar, så­väl dov- som kron­hjortar, är ett växande pro­blem för tra­fiken. Näs­tan 3 000 på­körda hjortar i landet (hälften så många som älgar och vild­svin) visar att de nya jakt­reg­ler som rege­ringen be­slutade om före jul var rim­liga, även om mo­ti­ve­ringen var de ska­dor som hjortar kan göra på växande grö­dor och skog.

Nu måste ock­så vild­svins­pro­ble­ma­tiken tas på all­var. För­ut­om riskerna för tra­fiken med den växande vild­svins­stammen orsakar grisarna var­je år stora ska­dor på jord­brukets grö­dor.

Den ore­gle­rade ut­fordring av grisarna som en del jä­ga­re ägnar sig åt, ibland nära tra­fi­kerade vägar, måste upp­höra. Ett för­slag från rege­ringen avvisades av riks­dagen men nu måste en upp­gö­rel­se ske, så att vild­svinens ök­ning kan stoppas.

Yngve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons