Annons

Krafttag för att fixa VA

Osby • Publicerad 16 januari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Lars-Inge Harryson, VA-ingenjör på SBVT, säger att Osby kommun ingalunda är ensamma om att ha försummat ledningsnätet, vilket har fått konsekvenser med bland annat återkommande läckande ledningar.

Så har det sett ut och ser ut i de flesta av landets kommuner, säger han.

Annons

2015 fattade Osbypolitikerna beslut om att avsätta pengar till att byta ut ledningsnätet, något som fick SBVT att spänna musklerna och sätta igång. Kommunen hade då anslutit sig till SBVT, tillsammans med Östra Göinge, Olofströms och Bromöllas kommuner.

– Det som inte syns, finns inte. Lite så tycks politikerna ha resonerat och det håller ju inte i längden, säger Lars-Inge Harryson.

Nej, det höll inte i längden, kunde invånarna i Osby kommun konstatera med återkommande läckor.

Lönsboda har drabbats särskilt illa och det är bland annat Lönsboda och Osby som nu har satts under luppen och där arbeten är i full gång.

– Det är stora ingrepp på många platser och naturligtvis märker fastighetsägarna av det, fortsätter Lars-Inge Harryson.

Inte bara fastighetsägarna. Preliminärt kommer det ena körfältet i tunneln vid Södra Portgatan att stängas av under en period under vecka fem. 450 meter ledning på Såggatan ska då fixas med så kallad relining. Det innebär att de gamla ledningarna filmas och då får man besked om det kan dras nya ledningar i de redan befintliga.

Ett billigare och enklare sätt att förnya systemet.

– Vi får helt enkelt kont-rollera och åtgärda gata för gata. Under 60-talet började man separera ledningar som tidigare hade varit kombinerade avloppssystem med avlopp, regnvatten och dränering i samma ledning.

– Det är bland annat dessa områden, med kombinerade system som vi satsat på att kartlägga och bygga om, gata för gata. Genom att separera avloppsvattnet från regnvattnet, minskas både risken för källaröversvämningar och miljöpåverkan.

På vissa ställen kan det ta lång tid att bygga om. Ovanpå ledningarna kan det till exempel ligga kab-

Annons

lar för fjärrvärme, elledningar, telekablar och bredband. Det medför att arbetet blir tidskrävande med mycket handschaktning, för att undvika att skada andra ledningar och kablar.

– Vi försöker vara noga med att informera aktuella fastighetsägare. Handlar det om större ingrepp så kallar vi ibland till möte med berörda, fortsätter Lars-Inge Harryson.

– Sammanslagningen som gjordes när SBVT bildades 2014 har gett oss mer resurser att kunna arbeta långsiktigt, men också fler som kan ta itu med det mest akuta när det inträffar.

Att bygga om allt beräknas skulle ta en sisådär 100 år.

– Innan pengarna kom 2015 handlade det om 700 år och så ser det ut på många håll i landet. Man kan säga att insikten om hur det stod till i allmänhet kommit lite sent.

bild 1/2
Kristoffer Bramwehl, SBVT, en av dem som ser till att ledningarna under mark i Osby blir i toppskick. Foto: maja ögre Andersson
Det grävs på flera ställen i Osby och Lönsboda när gamla ledningar ska bytas ut. Här fylls det igen på Norra Infartsvägen i Osby. Foto: Maja Ögren Andersson
Kristoffer Bramwehl, SBVT, en av dem som ser till att ledningarna under mark i Osby blir i toppskick. Foto: maja ögre Andersson
Det grävs på flera ställen i Osby och Lönsboda när gamla ledningar ska bytas ut. Här fylls det igen på Norra Infartsvägen i Osby. Foto: Maja Ögren Andersson
Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons