Annons

Madsen åtalas för mord på Kim Wall

Publicerad 16 januari 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Under en pressträff vid polishuset i Köpenhamn berättade specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen att den danske ubåtsbyggaren åtalas för mord på den svenska journalisten, brott mot griftefriden och sexbrott.

Annons

Enligt Jakob Buch-Jepsen har Peter Madsen planerat, förberett och dödat Kim Wall ombord på ubåten. Dödsorsaken ännu inte fastslagen, men att det kan ha skett genom strypning eller att han skurit henne med kniv. Enligt åklagaren ska journalisten ha knivskurits medan hon var i livet.

Han ville inte gå in på ett eventuellt motiv utan hänvisade till den rättegång mot Peter Madsen som inleds den 8 mars och kommer att pågå i minst åtta dagar.

Peter Madsen fick besked om åtalet under tisdagen.

Åklagaren menar även att Madsen ska dömas till livstids fängelse eller till så kallad förvaring, det strängaste straffet i Danmark, vilket har föreslagits av landets rättsmedicinska myndighet.

Under pressträffen fick åklagaren frågan om vad som framgått av den rättspsykiatriska undersökning som Peter Madsen genomgått.

Annons

Under pressträffen var Jakob Buch-Jepsen förtegen om detaljer kring åtalet förutom vad som tidigare framgått i ett pressmeddelande. Han har också yrkat på att ubåten Nautilus ska förstöras.

Fram tills dess kommer Madsen att hållas fortsatt häktad.

Texten uppdateras.

bild 1/2
Peder Madsen. Foto: TT/Arkiv
Åklagare Jacob Buch-Jepsen informerar om åtalet mot Peter Madsen. 
Foto: TT
Peder Madsen. Foto: TT/Arkiv
Åklagare Jacob Buch-Jepsen informerar om åtalet mot Peter Madsen. 
Foto: TT
Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons