Annons

En utredning blev ett svar

Hässleholm Det blev ingen ytterligare utredning om Trädhuset framtid. Det blev bara ett svar på Helene Maljes (S) motion om att bevara huset för framtiden.
Hässleholm • Publicerad 17 januari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Vid förra sammanträdet i byggnadsnämnden togs Helen Maljes motion upp, Tanken var att nämnden skulle avge ett yttrande till fullmäktige.

Men krav på en vidare utredning om Trädhusets bevarande framfördes av de rödgröna ledamöterna, som också ville ha en närmare förklaring av intentionen med motionen. Så motionen återremitterades.

Annons

Ordföranden i nämnden, Kenny Hansson (M) ville avslå motionen. Han menade då att det finns en majoritet i fullmäktige att sälja Trädhuset. Men han konstaterade då också att det är kommunens bolag som äger det.

Till senaste sammanträdet i nämnden hade stadsbyggnadskontoret skrivit ett förslag till yttrande över Helena Maljes motion.

Där konstateras bland annat att huset är ”en sådan särskilt värdefull byggnad som med hänsyn till sin arkitektoniska särart omfattas av förvanskningsförbudet” i plan- och bygglagen.

Men man konstaterar också att byggnaden ligger utanför område med detaljplan och att det därför inte krävs rivningslov utan bara anmälan om den ska rivas eller flyttas.

Stadsbyggnadskontoret skriver vidare att huset ägs av ett kommunalt bolag (Hibab) och att kommunen själv har rådighet över byggnadens framtid.

”Därför behövs det ingen ytterligare utredning av införandet av ytterligare skydd i detaljplan för trädhuset”.

Om fullmäktige beslutar att ett skydd ska utredas vidare bör utredningen av skyddet omfatta hela Hovdalaområdet och inte bara Trädhuset, enligt stadsbyggnadskontoret.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons