Annons

För en halv kopp kaffe

Opinion EU kostar medborgarna mindre än en halv kopp cappuccino om dagen.
Opinion • Publicerad 17 januari 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

EU kostar medborgarna mindre än en halv kopp cappuccino om dagen. Bryssel är på grund av Brexit måna om att pränta in EU:s fördelar och dygder. Tydligen räcker det inte längre att påpeka att europeiska länder inte legat i krig med varandra på drygt 70 år på grund av samarbetet.

Kommissionen har satt ihop en reklamfilm om EU-för-kaffepengar. Politiknyhetssajten Politico har kollat om påståendet stämmer i sitt ”Cappuccinoindex”, där man jämför vilka länder som egentligen står för kostnaden.

Annons

Det bör nämnas att man inte räknar in bidrag och subventioner som länderna får tillbaka eller tar någon hänsyn till hur enskilda medborgare gynnas eller missgynnas på andra sätt. Pengaflöden i EU är en komplicerad struktur. Om man skulle räkna är det förmodligen omöjligt att få en rättvisande bild av vad medlemskapet kostar för den enskilde, eller om. Det är nog klokt att hålla sig till priset på en kopp kaffe.

För Luxemburgarna blir det en dyr cappuccino. De är ett av två länder som betalar mer än en halv kopp kaffe. Efter Luxemburg kommer Belgien, som också bär en betydligt tyngre börda än resten av medlemsländerna. Belgien har fördelen i att lejonparten av EU har sin fysiska hemvist här, vilket påverkar den belgiska ekonomin i positiv riktning: alla eurokrater som äter ute och flyger från Bryssels flygplats är ett rejält tillskott.

För svenskar kostar EU cirka tio kronor om dagen. Det är så klart betydligt mindre än en halv kopp kaffe om dagen, inte minst för att priset på cappuccino är högt här. Men vi ligger oväntat lågt på listan och betalar minde än Luxemburg, Belgien, Irland, Danmark, Finland, Österrike och Frankrike.

Det är vanligt att hävda att Tyskland bär den största bördan i EU. Det stämmer alltså inte i bemärkelsen att tyska medborgarna betalar ovanligt mycket: tvärtom betalar de ungefär hälften så mycket som Luxemburgarna. Det är på många sätt typiskt att bilden är skev: av någon anledning misslyckas EU allt som oftast med att förmedla hur verksamheten fungerar.

Ganska långt ner på listan står Storbritannien, som har larmat och stått i om hur dyrt EU är och hur mycket pengar som istället kan gå till den brittiska sjukvården. Utrikesministern Boris Johnson menar att man upptäckt att man betalar mer än de trodde när de började verka för Brexit. Det är bisarrt att de inte tog reda på exakt hur mycket pengar det handlade om innan de började kasta siffror på väljarna.

Östländerna ligger i botten. Bulgarien betalar minst. Även sorgebarnen Polen och Ungern betalar lite. Med tanke på rabatten kan man surt konstatera att det är olyckligt att dessa länder kostar mycket i form av åtgärder som unionen har fått vidta för att påminna dem om att det är ett villkor för medlemskap att ta hänsyn till mänskliga rättigheter, ha en fungerande demokrati, rättssäkerhet och en fri press. Östeuropa har fått slippa tunga ekonomiska åtaganden så länge att det kanske lett till en generell känsla av att unionens regler inte gäller dem.

Kanske är det dags att en kopp kaffe kostar lite mer för dem.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons