Annons

Djurskyddet bedöms vara det viktigaste

VISSELTOFTA Förvaltningsrätten säger i sin dom att om man väger de svårigheter som Johan Larssen försätts, i med anledning av domen, så är de mindre värda än djurskyddshänsynen. De går därför på länsstyrelsens beslut och avslår Johan Larssens överklagande.
Osby • Publicerad 19 januari 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Anna Nilsson och Johan Larssen i Visseltofta tillåts nu enbart hålla nio hästar på gården.                                    FOTO: SUSANNE GÄRE
Anna Nilsson och Johan Larssen i Visseltofta tillåts nu enbart hålla nio hästar på gården. FOTO: SUSANNE GÄRE

Enligt den beskrivning som ges i Förvaltningsrättens dom är länsstyrelsens bedömning att Johan Larssen saknar vilja, förståelse eller möjlighet att bedriva den verksamhet som tillstånden avser.

Brister och skaderisker har funnits vid kontroller under flera års tid. Länsstyrelsen har kommunicerat muntligt och skriftligt med Johan Larssen, men brister återkommer trots det.

Annons

I detta fall bedöms riskerna vara oacceptabla. Han bryter vidare mot beviljade tillstånd genom att hålla fler hästar än tillåtet och hålla hästar på viss fastighet utan tillstånd.

[contentcards url="http://www.nsk.se/2018/01/19/vi-anser-att-han-bryter-mot-lagen/" one_line="true"]

Johan Larssen anser att hästarna mår bra och har få skador. Det kan ha förekommit att han har missat administrativa åtgärder, men inte sådant som har med djuren eller djurskyddet att göra. Vissa punkter har han och länsstyrelsen olika åsikter om, men det betyder inte att han har en dålig djurhållning.

Förvaltningsrätten bedömer att det som framkommit i länsstyrelsens kontroller, att det vid flera tillfällen saknats utrymme i ligghall i proportion till antalet hästar, att det funnits skaderisker och att antalet hästar överskridit de tillstånd som beviljats. Johan Larssen har även hållit hästar utan tillstånd på en fastighet som inte godkänts för det ändamålet.

Länsstyrelsens beslut ska därför inte ändras. Inte heller kan Förvaltningsrätten bevilja Johan Larssen ett nytt, mindre omfattande tillstånd att bedriva verksamhet.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons