Annons

Fin dag bara för V

Ledare Nu har Reepalus utredning resulterat i en lagrådsremiss. Skulle den bli verklighet väntar dystra dagar för skolelever och äldre i privata enheter.
Opinion • Publicerad 19 januari 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Ardalan Shekarabi (S) och Jonas Sjö­stedt (V).                Foto: TT
Ardalan Shekarabi (S) och Jonas Sjö­stedt (V). Foto: TT

Väns­ter­par­ti­ets par­ti­le­da­re Jonas Sjö­stedt var märk­bart lyck­lig i går. Han fick stå på en press­kon­fe­rens till­sam­mans med ett stats­råd och pre­sen­tera ett för­slag som han kämpat för i flera år och som han satt som vill­kor för sam­ar­be­tet med rege­ringen. Det var ”en väl­digt fin dag” för honom.

Det var inte en lika fin dag för skol­e­leverna el­ler dem som bor på ett pri­vat drivet äld­re­bo­en­de el­ler HVB-hem el­ler är be­ro­en­de av en pri­vat­an­ställd LSS-as­si­stent, även om Sjö­stedt trodde det. De ris­kerar att få byta skola el­ler as­si­stent, efter­som vill­koren för de pri­vata fö­re­tag som driver sko­lor el­ler verkar i den so­ci­ala sek­torn för­ändras i grunden om för­sla­get skulle bli verk­lig­het.

Annons

Ci­vil­mi­nis­ter Ardalan Shekarabi (S) verkade inte lika lyck­lig över den lag­råds­re­miss han pre­sen­terade, ef­ter att Sjö­stedt fått läg­ga ut texten om höga vinster som skickas till skat­te­pa­ra­dis. Han är tvungen att läg­ga fram för­sla­get för att väns­ter­par­ti­et ska fort­sätta ge sitt stöd till rege­ringens bud­get. Att en pro­po­si­tion inte har en chans att gå ige­nom i riks­dagen ef­ter att SD gjort en hel­om­vänd­ning från sitt val­löf­te om att stoppa vinsterna gör det en­klare för Ste­fan Löfven att släppa ige­nom för­sla­get.

För skulle för­sla­get bli verklighet om en dras­tisk vinstbegränsning, ba­serad på det märk­liga be­greppet ”ope­ra­tivt ka­pi­tal”, skulle en stor del av de pri­vata sko­lorna, HVB-hemmen och as­si­stans­fö­re­tagen tvingas läg­ga ned inom kort. Att an­vända ope­ra­tivt ka­pi­tal som re­fe­rens är särskilt olämp­ligt för ser­vi­ce­fö­re­tag – om inte syf­tet är att stoppa all pri­vat verk­sam­het.

”Nu ska skol­barnen och de äld­re komma först” ar­gu­men­terade Sjö­stedt. Men det är tvärt­om. Det är den so­cia­lis­tiska ideo­lo­gin, att pri­vat verk­sam­het är fult, som kommer först. Skol­e­leverna och de äld­re som valt pri­vata ut­fö­ra­re får inte välja läng­re, trots att de vill det, och trots att den pri­vata verk­sam­heten snarare har högre kva­li­tet än den kom­mu­nala en­ligt alla mät­ningar.

Så går det när de ideo­lo­giska skygg­lapparna är på.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons