Annons

Nyfödd riskerade bli smittad

Skåne En mamma i Kristianstad och hennes nyfödda tvillingar isolerades i ett rum på centralsjukhuset i Kristianstad tillsammans med ett barn som bar på multiresistenta bakterier.
Hässleholm • Publicerad 22 januari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

En mamma i Kristianstad och hennes nyfödda tvillingar isolerades i ett rum på centralsjukhuset i Kristianstad tillsammans med ett barn som bar på multiresistenta bakterier.

Ivo kritiserar vårdgivaren för denna brist, samt för att sjukhuset under isoleringen blandade ihop bröstmjölken, så att tvillingarna fick mjölk från det smittade barnets mamma.

Annons

Båda intensivvårdsrummen på neonatalavdelningen i Kristianstad var upptagna, vilket var anledningen till att de friska barnen inte kunde flyttas till ett annat rum. Tvillingarna klarade sig dock från att smittas.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anser att Region Skåne måste ta höjd för att en liknande situation kan uppstå igen, och att man därför bör stärka beredskapen på regional nivå. När det finns risk för smittospridning ska patienter alltid vårdas i enkelrum, slår Ivo fast.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons