Annons

I Sösdala kan man både äta och fika på arabiska

Sösdala Fatoush, tabbouleh, falafel och kubba samt arabiska kakor med mycket pistagemandel. Sedan tre månader tillbaka kan man både äta och fika på arabiska mitt i Sösdala.
Hässleholm • Publicerad 23 januari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

En flykt från ett krigshärjat Syrien till Egypten, följt av åtta dagar på ett oroligt Medelhav. Därefter landstigning på Sicilien. En resa vidare genom Europa där skånska Sösdala till slut blev den plats där familjen Alolewi/Hilwa slog sig ner. Denna ovissa resa ägde rum för fem år sedan.

Pappa Shugaa Alolewi och mamma Soheir Hilwa var de som först lämnade Syrien. Efter en tid kunde de skicka efter barnen.

Annons

Barnen var då fyra stycken. De två yngsta av de nu sammanlagt sex barnen är födda i Sverige.

Det har inte varit enkelt att känna sig hemma i ett land med annorlunda regler, kultur och klimat. Men genom kyrkan i Sösdala har familjen fått mycket hjälp. Inte minst av Derek Walles som är pastor i missionskyrkan.

Shugaa Alolewi berättar att man träffas varje torsdag. Här går det att få råd och hjälp att på olika sätt ta sig in i samhället.

För tre månader sedan öppnade sig tillfället att ta över kaféet på Bankgatan i Sösdala. Shugaa Alolewi som redan drev en frisersalong i Hässleholm tänkte att ytterligare ett företag nog skulle fungera.

Det blev ett projekt som involverade hela familjen där Soheir kunde plocka fram sin kunskap att laga arabiska rätter och baka arabiska kakor.

Men vanlig svensk fika finns också för den som önskar. Dessutom erbjuder man catering och takeaway.

Shugaa Alolewi är inte främmande för att starta ytterligare företag. Han har en önskan om att även starta en grill där maten grillas över öppen eld.

Enligt Shugaa Alolewi är dock kommunen kallsinnig till förslaget så det får än så länge stanna kvar på önskelistan.

bild 1/2
Arabisk mat innehåller mycket grönsaker.
Shugaa Alolewi, Soheir Hilwa tillsammans med dottern Alesar Alolewi erbjuder arabisk mat i Sösdala.
Arabisk mat innehåller mycket grönsaker.
Shugaa Alolewi, Soheir Hilwa tillsammans med dottern Alesar Alolewi erbjuder arabisk mat i Sösdala.
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons