Annons

Sa­mernas rätt be­fästs i vik­tig hov­rätts­dom

Opinion Staten har inte jakt- och fis­ke­rätten på den mark som om­fattar Girjas sa­me­by.
Opinion • Publicerad 24 januari 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Staten har inte jakt- och fis­ke­rätten på den mark som om­fattar Girjas sa­me­by. Det slår även hov­rätten fast i en dom ef­ter att tings­rättens ut­slag i sam­ma rikt­ning över­klagats.

Det här är en prin­ci­pi­ellt myc­ket vik­tig dom som ger sa­merna till­ba­ka den rätt de haft se­dan ur­min­nes tider att ut­nyttja marken i sa­me­byns om­rå­de till inte bara ren­sköt­sel utan ock­så för jakt och fis­ke.

Annons

För de no­ma­di­serande sa­merna var jakten och fis­ket ound­gäng­liga delar av livs­för­ingen och för­sörj­ningen med mat.

Det var först när staten började upp­muntra ko­lo­ni­se­ring av Norr­land ge­nom nyod­ling för jord­bruk, när be­folk­ningen börjat öka snabbare, som sa­mernas rät­tig­heter in­skrän­ktes. Nu får sa­merna till­ba­ka rätten.

Hov­rätts­domen blir san­no­likt pre­ju­di­cerande och där­med måste den til­lämpas även för andra sa­me­byar, allt­så i en stor del av Norr­land. Dock kan domen över­klagas till Högsta dom­stolen, och det skulle nog vara bra, efter­som hov­rätten ”luddade till” tings­rätts­domen så att det inte är helt klart vem som kan sälja jakt- och fis­ke­rät­tig­heter el­ler stoppa för­sälj­ning inom sa­me­byns om­rå­de. Det be­höver klaras ut tyd­ligare än vad hov­rätts­domen verkar göra.

Om domen inte över­klagas be­hövs san­no­likt riks­dags­be­slut som läg­ger fast hur det ska vara.

Det vik­tigaste är dock att sa­mernas mång­hund­ra­åriga sed­va­ne­rätt ska gälla, trots de lagar som staten stiftat de senaste 300 åren.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons