Annons

Över­skott i re­gi­onen tack vare stats­bi­drag

Opinion 238 mil­joner kro­nor i över­skott är både för lite, bara drygt en halv pro­cent, och mind­re än bud­ge­terat.
Opinion • Publicerad 25 januari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Re­gi­on Skåne kan re­do­visa ett blyg­samt eko­no­miskt över­skott i verk­sam­heten för­ra året, att döma av det pre­li­mi­nära bok­slutet. Det såg mörkare ut när den senaste del­års­boks­lutet pre­sen­terades.

Men 238 mil­joner kro­nor i över­skott är både för lite, bara drygt en halv pro­cent, och mind­re än bud­ge­terat. Det be­ror helt på högre skat­te­in­täkter och större stats­bi­drag än bud­ge­terat, så god­känt be­tyg för de sty­ran­de i re­gi­onen blir det inte.

Annons

Kost­nads­ut­veck­lingen har pressats ner men är ändå hög, näs­tan fyra pro­cent. Kost­naderna för sjuk­vården i re­gi­onen är fort­fa­ran­de sor­ge­barnet. Bud­geten har spräcks med be­tyd­ligt över en mil­jard kro­nor. Det handlar om både högre kost­nader för egen per­son­al och kost­nader för köpt vård och in­hyrd per­son­al.

Att de stora kost­nads­över­dragen för sjuk­vårds­nämnderna har kom­pen­serats med högre skat­te­in­täkter tack vare hög­kon­junk­turen och med hjälp av högre stats­bi­drag är en lyck­träff som re­gi­on­led­ningen kan glädjas över men inte själva har bi­dragit till.

Ser man någ­ra år fram­åt i tiden är det inte tro­ligt att hög­kon­junk­turen kan fort­sätta många år till. Även om även det­ta år ser ut att bli bra, så ock­så årets snålt till­ta­gna bud­get kan räddas av högre skat­te­in­täkter, är det inte tro­ligt att den kommande man­dat­pe­ri­oden blir lika stark eko­no­miskt. Då måste kost­nads­ut­veck­lingen pressas ned klart un­der den näs­tan fy­ra­pro­cen­tiga ök­ning som re­gi­on­chefen är stolt över nu. An­nars kommer re­sul­tatet att sluta på stora mi­nus­tal.

Efter­som re­gi­onen re­dan har stora ac­ku­mu­lerade un­der­skott – ett ak­tie­bo­lag skulle gått i kon­kurs för länge se­dan med den ba­lans­räk­ningen – måste ekonomin fram­över vändas till tyd­liga över­skott. Det är ännu mer nöd­vän­digt med tan­ke på de stora in­ves­te­ringar i olika sjuk­hus­pro­jekt som är pla­nerade de kommande åren.

Så gläds gär­na över över­skottet men det är för ti­digt att ropa hej.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons