Annons

En solstråle med stor energi

Personligt Konstnären Fukiko Nakabayashi är död.
Personligt • Publicerad 31 januari 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Fukiko Nakabayashi var en välkänd och engagerad person i kommunen. Foto: Helén Fingalsson
Fukiko Nakabayashi var en välkänd och engagerad person i kommunen. Foto: Helén Fingalsson

Som tidigare meddelats har konstnären Fukiko Nakabayashi, Lönsboda, hastigt avlidit den 16 januari.

Hon föddes i Japan 1939 och kom till Sverige 1974 för att delta i ett symposium för stenskulptörer i Ubbeboda utanför Lönsboda.

Annons

Väl tillbaka i Japan fattade hon beslutet att återvända till Sverige. Där träffade hon sin man Sven Hellgren och hon bosatte sig tillsammans med honom i Lönsboda.

Med sig i bagaget hade hon en gedigen konstnärsutbildning, bland annat från Bunka Gakuin College, linjen för Fine Arts i Tokyo.

Fukiko Nakabayashi har deltagit i en lång rad utställningar bland annat Galerie S:t Petri i Lund, Galleri Wallner i Malmö, Norrköpings konstmuseum, Kulturcentrum i Ronneby, Galleri Baggen i Stockholm och i Hässleholms kulturhus. Hon har även deltagit i Nordiska teckningstriennalen 1995 och i Vårsalongen på Liljevalchs konsthall 1996 och 1997.

Fukiko Nakabayashi har även fått pris vid House of Humour and Satir i Bulgarien och vid International Art Exhibition i Paris 1993.

1997 fick hon ett prestigefyllt pris vid The 8th International Biennial Print & Drawing i Tapei.

Hon blev även Osby kommuns kulturpristagare 1998.

Hennes verk finns representerade på flera ställen som exempelvis Norrköpings konstmuseum, Region Skåne, landstinget i Kronobergs län, Osby kommun, tingsrätten i Hässleholm, polishusen i Hässleholm och Kristianstad samt i Ronneby kommun, där hon är representerad med två konstverk placerade i den Japanska trädgården.

Temat i sin konstnärsambition beskrev hon själv med de tre orden; livslinjer, rymd och oändlighet. Hon sa sig vilja ”skapa tid och rum för eftertanke och filosofisk betraktelse”.

Fukiko stod med ett ben i sitt hemland Japan och ett ben i den göingska myllan.

Vid ett flertal tillfällen försökte hon att skapa uppmärksamhet när det var årsdagar av atombomberna i Hiroshima och Nagasaki. Hon var även engagerad i skolor i området som drabbades av tsunamin och kärnkraftshaveriet i Fukushima 2011.

Fukiko Nakabayashi sörjs närmast av maken Sven Hellgren, som beskriver Fukiko som en solstråle med en stor energi och glädje som hon gärna delade med sig av.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons