Annons

Danmarks re­kord pekar på världens möj­lig­heter

Opinion Alla världens länder skulle kun­na för­sörja sig helt med för­ny­bara ener­gi­käl­lor 2050.
Opinion • Publicerad 1 februari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Danmark slog för­ra året världs­re­kord i vind­kraft, med­delade TT ny­li­gen. Över 43 pro­cent av den el som an­vändes i landet kom från vinden. Det är en dryg pro­cent­en­het högre än 2016.

Solen ger ock­så mät­bara till­skott i Danmark, över två pro­cent av elen pro­du­ceras med sol­celler. Det gör att näs­tan hälften av all el kommer från för­ny­bara ener­gi­käl­lor i Danmark.

Annons

Sverige är ännu bättre tack vare vat­ten­kraften, till och med bäst i EU. Även här har vind­kraftens an­del ökat snabbt de senaste tio åren ef­ter en trög start. Men dens svenska vindelpro­duk­tionen är ändå långt mind­re än den danska.

Fler länder skulle kun­na an­vända för­ny­bar el. Fors­ka­re vid Stan­ford­uni­ver­si­te­tet har räknat ut att alla världens länder skulle kun­na för­sörja sig helt med för­ny­bara ener­gi­käl­lor 2050. Då räknar ändå inte fors­ka­rna bio­ener­gi utan bara sol, vind och vat­ten som inte med­för någ­ra ut­släpp alls.

En del i kal­kylen är att om man inte ut­vinner, raf­fi­nerar el­ler trans­por­terar fos­sila bräns­len och uran minskar ener­gi­be­hovet med 13 pro­cent!

En för­del är ock­så att flera mil­joner döds­fall und­viks ge­nom mind­re luft­för­o­re­ningar. Många mil­jarder sparas ock­så på minskade kost­nader för sjuk­vård.

Sam­ti­digt skapas över 24 mil­joner nya jobb tack vare om­ställ­ningen.

Re­dan 2030 skulle 80 pro­cent av världens ener­gi­be­hov kun­na komma från för­ny­bara ener­gi­käl­lor. Så var­för vänta med sats­ningen?

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons