Annons

Så ska buskörning hindras

Östra Göinge • Publicerad 1 februari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Kommunen och polisen har upprättat ett medborgarlöfte för 2018.

Och som Norra Skåne tidigare har berättat inkluderar det en kraftig satsning på ökade insatser mot trafikproblem.

Annons

Genom medborgardialoger, polisenkäter och trygghetsvandringar har det blivit tydligt för polisen att väldigt många i kommunen upplever buskörning som ett stort problem.

Det handlar bland annat om a-traktorer som susar fram på gatorna. Kommunpolis Rolf Paimensalo konstaterar även att han stoppat väldigt många som misstänks för olovlig körning (vissa har inte fyllt 18 år än, vissa har åldern inne men har inget giltigt körkort).

– Det där går lite i vågor. För några år sedan var det stora problem med buskörning på moped, men det är inte lika mycket nu, säger Paimensalo.

När det gäller a-traktorerna uppmanar Paimensalo föräldrarna att hålla koll på sina barn. Främst för att barnen ska vara säkra i trafiken, naturligtvis, men också för att föräldrarna kan straffas för trafikbrotten som begås av barnen.

– Ja, är det föräldern som står som ägare för fordonet blir det ju så.

2017 gjorde polisen insatser mot förbrytare i trafiken fyra gånger – en siffra som kommer att tredubblas 2018.

Minst.

– En gång i månaden kommer vi att vara ute och göra kontroller. Och vi har mer och bättre teknisk utrustning. Vi har kamerasläpet med oss ut, så vi kommer att sätta upp tillfälliga fartkameror där det är problem, säger Paimensalo.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons