Annons

Polisen välkomnar vilsekomna vapen

Hässleholm I går påbörjades den vapenamnesti som kommer att pågå fram till och med den 30 april.I samband med den senaste amnestin som ägde rum 2013 lämnades 151 stycken vapen in bara i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 2 februari 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Magnus Vendler, polis i Hässleholm visar vart man kan lämna in vapnen.
Magnus Vendler, polis i Hässleholm visar vart man kan lämna in vapnen.

Förhoppningen, när vapenamnestin nu trätt i kraft, är givetvis att olagliga vapen som främst används i kriminella kretsar lämnas in och därmed försvinner från gatorna.

Men vanligtvis handlar det om äldre jaktvapen som lämnas in hos polisen. Det kan handla om vapen som upptäcks när anhöriga tar hand om dödsbon, vapen som inte längre används eller vapen där man är osäker på om det finns någon vapenlicens.

Annons

– 2013 kom det in 299 vapen i nordöstra Skåne, berättar Torben Pedersen som är samordnare för vapenamnestin i Region Syd. 151 av dessa kom in i Hässleholm.

Han berättar också att Skåne, Stockholm och Göteborg är vapentätast i landet. Uppe i norra Skåne finns mycket jaktvapen.

Vapnen som kommer in kontrolleras mot vapenregistret och finns det en licens kontaktas ägaren. Ibland handlar det om gamla vapen från tiden då licens inte behövdes.

En och annan gång kan det även röra sig om vapen som kan ha använts i kriminella kretsar.

– Det har hänt att vi har fått in till exempel avsågade hagelgevär, berättar Magnus Vendler på polisen i Hässleholm. Är det misstänkta vapen så provskjuts dessa för att se om det går att binda till någon brottslighet. Men då handlar det oftast om enhandsvapen som pistoler eller revolvrar.

Efter att vapnen kontrollerats destrueras de flesta.

I och med vapenamnestin kan man vara anonym och behöver heller inte uppge varifrån vapnet kommer. I polishuset i Hässleholm finns ett skåp i foajén som polisen kan öppna fjärrstyrt. Där kan man placera sitt vapen efter att man kontaktat personalen.

Vad bör man då tänka på när man bestämt sig för att lämna in ett vapen?

– De ska vara ”plundrade” och säkrade, förklarar Magnus Vendler, vilket innebär att det inte ska finnas några patroner eller kulor i vapnet.

Han förklarar också att man inte ska promenera öppet med vapnet utan linda in det i något eller stoppa det i en väska.

Annons

Men räknar man verkligen med att få in vapen som använts i brottsliga sammanhang.

– Det kan ju vara någon som har tröttnat på det livet eller anhöriga som vill lämna in vapnen utan att ange ägaren, förklarar Magnus Vendler.

Något som också är viktigt i sammanhanget är att inte lämna in handgranater eller sprängämnen.

– Det är också vapen, men dessa vill vi inte ha hit, tillägger Magnus Vendler. För det första omfattas sprängämnen inte av vapenamnestin och för det andra så vill vi inte ha in dem i huset. Hittar man misstänkta sprängämnen så ska man kontakta polisen.

Det poliserna drömmer om är givetvis att få in Palmevapnet. Det hade slagit allt.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons