Annons

Skräddarsydd film för Alicia Vikander

Film/recension Tre pantrar i betyg får Lisa Langseths Euphoria med Alicia Vikander i huvudrollen.
Publicerad 2 februari 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Alicia Vikander och Eva Green i Euphoria.
Stillbildsfoto: Jürgen Olczyk / Airofue AB
Alicia Vikander och Eva Green i Euphoria. Stillbildsfoto: Jürgen Olczyk / Airofue AB

Lisa Langseths första engelskspråkiga film är som skräddarsydd för Alicia Vikander vad det gäller att fyra av det tunga artilleriet av känslor.

Är man lite deppig när man bänkar sig i biosalongen för att se Euphoria är man närmast tillintetgjord när man reser sig. Men, missförstå mig inte, Alicia Vikander är som vanligt lysande och här har hon god draghjälp av Eva Green, tillsammans blir de ett radarpar vad gäller att förmedla tragik i dess mest förädlade form.

Annons

Green och Vikander spelar systrarna Emilie och Ines som träffas för första gången på länge. Sedan moderns död för många år sedan haft ett distanserat förhållande. Förvånad noterar Ines att Emilie tagit dem till ett lyx-spa som visar sig vara ett dödens väntrum. Emilie har cancer och vill nu få frid genom att vara med sin syster vid slutet.

Som ni säkert förstår kan man bli deppig för mindre och systrarna gör inget för att underlätta vägen för åskådaren. Personligen skulle jag vilja ha mer kött på benen beträffande systrarnas förflutna och hur de hamnat på kant med varandra.

Dialogen är sparsam och det behövs ingen när Vikander spänner sina sorgsna ögon i oss för att markerar domedagsstämningen på det märkliga lyx-spa som bara den som har kassan i ordning har råd att nyttja. Ingen tvekan om att filmen blir bingo på filmfestivaler runt om i världen men i den krassa verkligheten tror jag att den stora publiken reserverar sig.

Fakta:

FILM

Euphoria

Regi: Lisa Langseth Medverkande: Alicia Vikander, Eva Green, Charlotte Rampling med flera

Betyg: 3

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons