Annons

Vemodig, rolig och varmhjärtad

Kultur och Nöje Disneys nya animerade film Coco får hela fem pantrar i betyg av tidningens filmkritiker Peter Eliasson.
Publicerad 2 februari 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Coco. Foto: Disney-Pixar via AP
Coco. Foto: Disney-Pixar via AP

Film/recension

Kors i taket; en Disneyfilm som avhandlar döden. Samtidigt hyllar den förstås livet på sitt eget lilla sätt. Eller rättare sagt har de fyra manusförfattarna tittat på den mexikanska kulturen där livet bortom detta firas på De dödas dag.

Annons

Detta kan förstås tolkas som att Disney/Pixar ännu en gång bekräftar sin ambition att ta risker och bjuda på en udda historia, som inte tar standarvägen till den animationshungriga matinépubliken.

Fast om sanningen ska fram har Fox och producerande Guillermo del Toro, för tillfället aktuell som regissör till trettonfaldigt Oscarnominerade The Shape of Water, redan varit och botaniserat i samma historiska mylla i den här icke biovisade The Book of Life från 2014.

I handlingens centrum finner vi tolvårige Miguel, som vill bli musiker precis som den store avlidne sångaren Ernesto de la Cruz. Familjen har dock bannlyst musik sedan flera generationer tillbaka då den uråldriga Cocos pappa lämnade henne och sin maka Imelda för att söka lyckan i en sångkarriär.

Fast den musikaliska passionen Miguel känner är ostoppbar, vilket föranleder honom att fly fältet när konflikten med nära och kära blir för stor.

Detta leder indirekt till en incident som för honom till de dödas märkligt livsbejakande och inbjudande land fyllt av livfulla skelett, som fortsätter existera så länge någon på den levandes sidan minns dem. Fast eftersom Miguel är levande på riktigt är det förstås givet att han ska tillbaka den vanliga världen igen.

Därefter utvecklar sig denna förföriskt färgsprakande historia till ett spännande och överraskande äventyr, där sökandet efter både sanningen och rötter blir vitala delar av helheten. Allt är inte riktigt som vare sig Miguel eller vi i publiken tror, men att allt ändar i ett tillfredsställande avslut behöver man inte tvivla på.

Likaså behöver inget tveka om att familjebudskapet står i fokus rakt igenom. Vilket på sitt sätt inte är mycket att orda om, men om nu något känns en aning standardmässigt är det väl just detta. För i övrigt tillhör Coco höjdpunkterna i Pixars produktion.

Varmhjärtad, tidvis vemodig och rolig utan att vara särskilt fixerad vid slapstick är adjektiv som ligger nära till hands för att beskriva det hela. Samt visuellt detaljrik på ett enastående sätt, bör tilläggas.

Fakta:

FILM

Coco

Regi: Lee Unkrich, Adrian Molona Svenska röster: Adrian Macéus, Jonas Malmsjö, Anders Öjebo, Mauro Scocco, Kajsa Reingardt med flera

Betyg: 5

Peter Eliasson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons