Annons

Oge­nom­tänkt för­bud för bussars kom­mu­ni­ka­tion

Opinion Det drabbar inte bara näs­tan 10 000 bussar utan ock­så po­lisen, som får svårare att hålla kon­takt med led­nings­cen­tralen.
Opinion • Publicerad 3 februari 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Se­dan i tors­dags är det för­bju­det att hålla en mo­bil­te­le­fon i handen sam­ti­digt som man kör bil.

Det an­s­es far­ligare än att tända en ci­ga­rett och se­dan tappa glöden i knät, el­ler fippla med cd-spe­la­ren, el­ler hjälpa ba­byn som tappat nappen. Och de flesta länder i EU har re­dan ett så­dant för­bud, så ...

Annons

Men rege­ringen har ut­vidgat för­sla­get så att det ock­så är för­bju­det att an­vända en hand­hål­len mik­ro­fon till en kom­mu­ni­ka­tions­ra­dio. Det drabbar inte bara näs­tan 10 000 bussar, som be­höver pa­rata med sitt fö­re­tags väx­el, utan ock­så po­lisen, som får svårare att hålla kon­takt med led­nings­cen­tralen.

Vis­ser­li­gen får po­lisen an­vända micken ”i trängande lä­gen”, men det när är det så?

Nu lär den po­lis som sitter jäm­te fö­ra­ren knappast an­mäla sin kol­le­ga som an­vänder kom­mu­ni­ka­tions­ra­dion, men det är dumt att in­fö­ra re­gler som tvingar po­liser att tumma på lagen el­ler testa gränserna.

Lika dumt är det att med så kort var­sel ändra för­ut­sätt­ningarna för buss­bo­lagen. En mik­ro­fon till en kom­mu­ni­ka­tions­ra­dio går inte att an­vända för att sända SMS el­ler för att titta på bilder, så det finns egent­li­gen ingen an­led­ning att bredda för­budet så som in­fra­struk­tur­mi­nis­ter Tomas Eneroth (S) gjort, utan att det ens re­miss­be­handlats.

Inte hel­ler verkar riks­dagen ha in­sett pro­blemen, för då kun­de för­sla­get ju­sterats. Nu måste de an­sva­riga backa och åt­min­sto­ne ge en ge­ne­rell dis­pens.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons