Annons

Kylan ger högtryck i fjärrvärmeverket

Hässleholm Det kallare vädret gör att Hässleholms fjärrvärmeverk går för högtryck. I går förbrändes dubbelt så mycket flis och avfall jämfört med samma dag förra veckan.
Hässleholm • Publicerad 6 februari 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

– När det blir kallare i husen så öppnas husens ventil mer. Då sjunker trycket i nätet. Då känner våra pumpar att de ska pumpa ut mer värme och då ökar bränsleinmatningen till pannorna, säger Ola Nilsson, verksamhetsområdeschef för fjärrvärme på Hässleholm miljö.

En lastbil tömmer avfall som inte gått att återvinna ner i en stor grop. En kran, stor som en personbil sänker sig på automatik ner från taket och öppnar sina klor och för soporna upp till gapet på avfallspannan där materialet förbränns.

Annons

Den andra stora delen i fjärrvärmeproduktionen är förbränningen av flis som sker i en annan panna. Det är framförallt där som man märker att det har blivit kallare. Där förbränns denna dag 20-25 kubik i timmen vilket är ungefär dubbel så mycket som en dag förra veckan. Under den kalla morgonen har effekten varit 60 megawatt i timmen vilket också är dubbelt så högt som förra veckan.

– På vintern går det många lastbilar hit, säger Ola Nilsson.

Bufferten av flis motsvarar ungefär fem dagar. Men på gården finns också timmerstockar för ytterligare fem dagars förbränning.

– Om vi ser att det ska bli kallt på söndag så ökar vi produktionen redan natten mellan lördag och söndag, säger Ola Nilsson.

Planeringen är viktig. När flispannan stoppas under några veckor varje sommar så passar man på ta tag i alla felanmälningar som gjorts under året för att trimma pannan för att vara i så gott skick som möjligt för att slippa eventuella driftstopp.

– Det gäller att vara förberedd för de svåra dagarna kommer, säger Ola Nilsson.

Vi tar hissen upp till fjärde våningen till kontrollrummet i byggnaden där flispannan står. Mycket av förbränningen sker på automatik och övervakas genom tekniska system.

Utanför mullrar det högt från de tekniska apparaterna. Flisen har en trevlig trälukt. Ju närmare pannan man kommer desto varmare blir det. Ola öppnar en lucka och plötsligt går det att se in i det brinnande infernot som förser Hässleholmarna med värme.

bild 1/3
Ola Nilsson är verksamhetsområdeschef för produktion av fjärrvärme på Hässleholm miljö. foto: felix Alnemark
foto: felix Alnemark
Hässleholms fjärrvärmeverk. 5 februari 2018.
Ola Nilsson är verksamhetsområdeschef för produktion av fjärrvärme på Hässleholm miljö. foto: felix Alnemark
foto: felix Alnemark
Felix AlnemarkSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons