Annons

Välkommen debatt om tidsomställning

Opinion Den här veckan röstar Europaparlamentet om huruvida sommartiden bör avskaffas eller ej.
Opinion • Publicerad 6 februari 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Den här veckan röstar Europaparlamentet om huruvida sommartiden bör avskaffas eller ej. Förhoppningsvis röstar de för förändringen.

Frågan är mer aktuell än på länge. Finland har bestämt sig för att driva på för att avskaffa uppdelningen i sommar- och vintertid på Europanivå. Om grannländerna diskuterar frågan lär det innebära att det blir debatt om saken även i Sverige.

Annons

På allianssidan ökar stödet för att avskaffa sommartid. Centerpartiet röstade ja på sin senaste stämma. Skånske kristdemokraten Tuve Skånberg har drivit frågan i flera år och tänker sig att det nu kan bli en mer livskraftig debatt nu när frågan är upp på Europanivå.

Infrastrukturminister Thomas Eneroth säger att också regeringen ställer sig positiv till att avskaffa sommartid, och om inte annat diskutera saken.

Avskaffande av sommartid är tacksamt att driva som valfråga: det påverkar folks liv och skapar inte den polariserande osämja som tyngre frågor gör, så det kan vara populärt att diskutera under ett valår. Väljarna får nog av infekterade debatter.

Det framförs konstiga argument för- och emot sommartid. Bland annat ett kostnadsskäl. Men sommartid är en impopulär reform från början, så vi behöver bara ta kostnaden en gång: få lär vilja införa det igen när det väl är avskaffat. Ett annat bisarrt argument är att vi får mer ljus med sommartid. Antalet soltimmar är trots allt detsamma.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons