Annons

Sjö­stedt vill ta S-röster

LE­DA­RE Det är väns­ter­sos­sar som Jonas Sjö­stedt vill vinna un­der kon­gressen. Där­emot valde han bort att tala om fem­i­nism el­ler kli­mat­po­li­tik.
Opinion • Publicerad 10 februari 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Väns­ter­le­da­ren Jonas Sjö­stedt öppnar kon­gressen.      Foto: TT
Väns­ter­le­da­ren Jonas Sjö­stedt öppnar kon­gressen. Foto: TT

Vänsterpartiet be­hövs när S tappat gnis­tan, var Jonas Sjö­stedts hu­vud­bud­skap när han höll öpp­nings­an­fö­ran­de för V:s kon­gress på fre­dagen. Han be­klagade att Ste­fan Löfven vill kalla Socialdemokraterna ett mit­ten­par­ti och att S öppnat för att be­gränsa strejk­rätten.

Det var tyd­ligt i det gans­ka korta talet att det är miss­nöjda väns­ter­sos­sar som är hu­vud­målet för Vänsterpartiet i det val som var ex­akt sju må­nader bor­ta när kon­gressen öppnades. Sjö­stedt vill göra som Gud­run Schyman gjorde i slutet av 1980-talet med så stor fram­gång.

Annons

Då hade Gö­ran Persson i rege­ringens kris­sane­ring dragit ned på den of­fent­liga sek­torn på ett sätt som upp­rört många på väns­ter­kanten.

Nu tog Jonas Sjö­stedt upp de ”orättvisa pen­sionerna”, att Sverige ”en gång var ett av världens jäm­likaste länder – men nå­got har hänt”, och de pla­nerade be­gräns­ningarna i strejk­rätten.

I sina ex­em­pel ägnade sig Sjö­stedt åt ohäm­mad po­pu­lism, pre­cis som Schyman gjorde på 1990-talet. När han vill sän­ka riks­dags­le­da­möternas in­komster för att öka pen­sionerna bort­ser han från att det är olika stor­heter. Om de 349 le­da­möternas löner ar­vo­de med 20 000 kro­nor per månad skulle det ändå inte ge en pen­sio­när mer än 3-4 kro­nor i pen­sions­höj­ning per månad.

Att de eko­no­miska skill­naderna i Sverige ökat de senaste 40 åren är rik­tigt, men det har de gjort i alla in­du­stri­länder, så Sverige är fort­fa­ran­de ett av de mest jäm­lika länderna. Det vet sä­kert Jonas Sjö­stedt mend et låtsas han inte om.

Värt att notera är det förnyade löf­tet om sex tim­mars ar­bets­dag, som även V hållit tyst om länge. Men hur det ska fi­nan­sieras an­dades Sjö­stedt inte ett ord om.

No­ter­bart är ock­så att vare sig fe­mi­nismen el­ler mil­jö- och kli­mat­po­li­tiken, som varit två pro­fil­frå­gor för V un­der flera år, fick ett enda ord av Sjö­stedt i kon­gress­talet. Det är allt­så bara från S väl­ja­rna ska lockas me­dan MP får fri­kort från Sjö­stedt.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons