Annons

Barn får inte gifta sig – men gär­na vara sam­bo

Opinion Det är i Sverige inte ovan­ligt att en 17-årig flicka bor ihop med sin någ­ra år äld­re pojk­vän.
Opinion • Publicerad 12 februari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Barn un­der 18 år kan vara gifta utom­lands när de kommer till Sverige. Frå­gan har blivit ex­tra ak­tu­ell när i nå­got fall en flyk­ting­fa­milj med en un­der­årig hus­tru ska pla­ceras. Är det då själv­klart att det gifta barnet ska pla­ceras på ett an­nat boende än maken? Det ska prövas i var­je en­skilt fall, har så­väl stat­liga myn­dig­heter som de flesta kom­muner, senast Häss­le­holms kom­mun där frå­gan varit ak­tu­ell bara en gång, kommit fram till.

Det har orsakat hätska kom­men­tarer, fram­för allt i so­ci­ala me­di­er. Det har till och med fram­fö­rts an­kla­gel­ser mot de be­sluts­fat­tan­de po­li­ti­kerna för att vara pe­do­filer.

Annons

En kom­mun kan inte över­pröva ett äk­ten­skap, Det är nå­got som måste han­teras på stat­lig nivå, och med gällande lag blir inte ett äk­ten­skap som in­gåtts utom­lands ogil­tigt i Sverige, även om bruden (el­ler brud­gummen) är un­der 18 år.

Om nå­gon av makarna är un­der 15 år råder strikt för­bud mot sex­u­ellt um­gänge. Den lag­stift­ningen gäller oav­sett om barnet har in­gått äk­ten­skap. där­för är det själv­klart att en så ung hus­tru måste pla­ceras på ett boende för barn – inte till­sam­mans med maken.

Även när ål­ders­skill­naden mel­lan makarna är stor – ex­em­pel­vis om en ung flicka är gift med en 40-årig man – bör flic­kan, som kan­ske har egna barn, pla­ceras på ett boende för barn,

Men andra fall är inte så själv­klara. Det är i Sverige inte ovan­ligt att en 17-årig flicka bor ihop med sin någ­ra år äld­re pojk­vän. Det tyc­ker ingen är kons­tigt.

I andra länder är sam­bo­skap lika otänk­bart som det var i Sverige på 1950-talet. Där­för kan två ung­domar i Sy­ri­en myc­ket väl ha gift sig i unga år, in­nan de flydde från kriget. I det fallet vore det märk­ligt att skilja på de båda bara för att de gift sig. Vill de bo ihop i Sverige är det in­get som hindrar dem att göra det utan att vara gifta. Det bör det inte hel­ler göra om de är gifta.

Där­för borde alla, även de mest in­vand­rings­fi­ent­liga, inse att en pröv­ning från fall till fall är det enda rätta.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons