Annons

Starten in­get att fira

Ledare När SD firade 30-årsjubileum var nazisterna i partiets ledning vid starten inget som nämndes öppet.
Opinion • Publicerad 12 februari 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
SD firade 30, utan historiska återblickar. 	             Foto: TT
SD firade 30, utan historiska återblickar. Foto: TT

Nej, bil­dan­det för 30 år se­dan, den 6 feb­ru­a­ri 1988, var in­get som togs upp som nå­got att vara stolt över, när Sverigedemokraterna firade 30-årsjubileum i lör­dags. Par­tiets förste par­ti­le­da­re An­dre­as Klar­ström var inte in­bjuden och nämndes inte alls. Han var na­zist och en av de med­lemmar i den ra­sis­tiska or­ga­ni­sa­tionen Be­vara Sverige Svenskt, BSS, som bildade par­tiet.

Inte hel­ler hedrades SD:s förste re­vi­sor Gustav Ekström med en tyst mi­nut. Han var en ti­digare SS-man som svurit tro­het till Hitler un­der andra världs­kriget, men det var in­get pro­blem för SD:s led­ning när par­tiet bildades. Det var inte för­vånande efter­som mer än hälften av SD:s par­ti­sty­rel­se­le­da­möter de första åren hade en kopp­ling till na­zis­tiska or­ga­ni­sa­tioner el­ler ak­ti­vi­teter.

Annons

Så var lä­get när den unge Jim­mie Åkesson blev ak­tiv i par­tiet 1995 och bildade en SDU-avde­lning med hjälp av Tina Hallgren Bengtsson från Höör, som året ef­ter lämnade SD för Na­tio­nal­so­cia­lis­tisk front.

Men Jim­mie Åkesson slår ifrån sig allt an­svar. ”Jag har ald­rig träffat An­dre­as Klar­ström”, svarade han SVT när han fick frå­gor om hur han ser på den­nes na­zis­tiska bak­grund. Och ”jag vet inte om vi har ett an­svar” svarar han Dagens Nyheter i en lång in­ter­vju om SD:s po­la­ri­serande po­li­tik.

Det är ett ty­piskt svar från Åkesson. Han tar in­get an­svar för vad hans kam­rater i par­tiets led­ning säger, än mind­re för vad med­lemmarna gör. Inte hel­ler för att han gick med i ett par­ti med ra­sism i par­ti­pro­grammet och med en ti­digare na­zist som par­ti­le­da­re.

I dag gör SD sig av med na­zister som fort­fa­ran­de dyker upp i par­tiet på för­tro­en­de­upp­drag. Den öppna ra­sismen har städats bort ur par­ti­pro­grammet. Men par­tiet har inte gjort upp med sin bak­grund, och där­för var det i stort sett tyst om starten när 30-års­ju­bi­le­er firades.

Ändå är hu­vud­am­bi­tionen för Jim­mie Åkesson nu att par­tiet ska fram­stå som ett tänk­bart re­ger­ings­al­ter­na­tiv och så små­ning­om bli stats­bä­ran­de. Med par­tiets förnekelse av sin historia känns det som ett hot.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons