Annons

Bergmans Skåne på vita duken

Fyra frågor Kulturredaktionen ställer fyra frågor till Cinematekets chef Danial Brännström om filmserien Bergmans Skåne som har premiär på Cinemateket på Spegeln i Malmö tisdag 13 februari.
Publicerad 13 februari 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Nils Poppe  i Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet som bland annat spelades in  vid Hovs hallar.Foto: PRESSENS BILD
Nils Poppe i Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet som bland annat spelades in vid Hovs hallar.Foto: PRESSENS BILD

Varför blev det en specialserie med fokus på Bergman i Skåne hos Cinemateket i Malmö?

– Ingmar Bergman var under större delen av 50-talet verksam som regissör och konstnärlig ledare på Malmö Stadsteater. Under denna period regisserade han också några av sina mest kända filmer. Då vi inte har möjlighet att visa alla hans filmer, valde vi att visa de filmer som utspelar sig runt om i Skåne.

Annons

Vilka filmer visas och hur valde ni ut dem?

- Under våren visar vi Till glädje (1950), Gycklarnas afton (1953), En lektion i kärlek (1954) och till hösten Sommarnattens leende (1955), Det sjunde inseglet (1957), Smultronstället (1957). Det är de filmer där man kan se hur det skånska landskapet satt sina spår hos Bergman.

Firar Cinemateket Bergmanåret på fler sätt?

- I Stockholm visas ett större urval av Bergmans filmer. Filminstitutet har på olika sätt jobbat med att filmerna ska visas runt om i Sverige och utlandet.

Vilken är din favorit bland Ingmar Bergmans filmer? Varför?

– Sommarnattens leende som är en elegant och rolig ensemblefilm där framför allt Bibi Andersson gjorde ett enormt intryck på mig.

Fakta:

Bergmans Skåne Till glädje visas 13/2 på Cinemateket i Malmö, Gycklarnas afton 20/3, En lektion i kärlek 8/5 och övriga tre filmer under hösten.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons