Annons

Den höjda bio­momsen drabbar mest lands­bygden

Opinion Sam­ti­digt som rege­ringen in­fö­rt gra­tis en­tré på Stock­holms stat­liga mu­se­er har kost­naden höjts för lands­bygdens näs­tan enda kul­tur – bio­grafen.
Opinion • Publicerad 13 februari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

För drygt ett år se­dan fick kul­tur­mi­nis­ter Alice Bah Kuhnke (MP) ige­nom att film på bio inte är kul­tur. Då höjdes momsen för bio­be­sök från kulturmomsnivån sex pro­cent till 25 pro­cent.

Att det blev riks­dagens be­slut be­rodde på att skat­te­höj­ningen bakades in i stats­bud­geten och där­med hade stöd ock­så från Vänsterpartiet. Alliansen kri­ti­serade för­sla­get.

Annons

Då fanns starka far­hå­gor för att den höjda bio­momsen skulle drabba främst små bio­grafer på lands­bygden. Så verkar det ock­så ha blivit.

Den stora bio­ked­jan SF har inte höjt priserna med de näs­tan 20 pro­cent som moms­höj­ningen in­ne­bar. De kan ta från sina vinster.

Många små­bio­grafer har ock­så av­stått från höj­ningar för att inte få minskade be­söks­siff­ror. Andra har tvingats höja el­ler ser sig nu, ef­ter ett år, nöd­sa­kade att an­passa priserna till den högre momsen.

Flera bio­grafer har ock­så tvingats läg­ga ner verk­sam­heten på grund av den höjda momsen, och fler lär det bli de här året.

Det sär­skilda ut­veck­lings­stödet, som Alice Bah Kuhnke an­såg skulle kom­pen­sera de mind­re bio­graferna, har inte gjort det i till­räck­lig ut­sträck­ning och finns kvar i bara tre år.

Den höjda bio­momsen är en riktad smäll mot lands­bygden. Sam­ti­digt som rege­ringen in­fö­rt gra­tis en­tré på Stock­holms stat­liga mu­se­er har kost­naden höjts för lands­bygdens näs­tan enda kul­tur – bio­grafen.

Det är oan­sva­rig po­li­tik. Sänk bio­momsen igen!

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons