Annons

Staten måste ta an­svar

Ledare Ingen part är oskyldig till att byggandet är dyrt och att för få bostäder byggts under många år.
Opinion • Publicerad 13 februari 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Bostäder byggs, men ofta till höga kostnader. Foto: TT
Bostäder byggs, men ofta till höga kostnader. Foto: TT

Var­för byggs det för få bo­städer och var­för är nya bo­städer så dyra? De frå­gorna verkar svårt att svara på. Alla in­blan­dade skyller på nå­gon an­nan.

Senast ute i de­batten är SKL:s, Sve­ri­ges Kom­muner och Lands­ting, ord­fö­ran­de Lena Mik­ko i en de­batt­ar­ti­kel i Dagens Nyheter. Hon er­känner att kom­munerna kan bli snabbare med planer och bygg­lov men läg­ger hu­vud­an­svaret på andra ak­törer. Men att alla kom­muner har både en hög plan­be­red­skap, så att in­tres­se­rade bygg­bo­lag har bygg­bar mark att köpa, och sköter bygg­lovs­pröv­ningarna snabbt och ef­fek­tivt är vik­tigt.

Annons

En svå­rig­het som drabbar både kom­munerna och bygg­bo­lagen är att staten, i form av så­väl läns­sty­rel­ser som dom­stolar, tar lång tid på sig för att be­handla överklaganden, som i många kom­muner är mer re­gel än un­dan­tag. Det för­senar och för­dyrar byg­gan­det. Kan staten möj­li­gen ra­tio­na­li­sera överklagande­pro­cessen, kan­ske hoppa över läns­sty­rel­sen som i all­män­het re­dan kun­na på­verka plan­ar­be­tet i ti­digare ske­de och gå di­rekt till för­valt­nings­dom­stolen med överklagandet, skulle många må­nader sparas i kortare han­ter­ings­tid.

Alla de riks­in­tres­sen som staten läg­ger ut och som täcker halva Sve­ri­ges land­yta ut­gör ock­så en svå­rig­het för pla­ne­ringen. En stat­lig hel­hets­be­döm­ning av alla olika riks­in­tres­sen be­hövs.

Bygg­bo­lagen är inte hel­ler oskyl­diga. Dels dröjer de ofta länge med att starta byg­gen ef­ter att planerna är fast­ställda. Dels är kon­kur­rensen på bygg­mark­naden så svag att det in­ne­bär dyra bo­städer.

Just den svaga kon­kur­rensen är hu­vud­pro­blemet. Det leder till höga pro­duk­tions­kost­nader och där­med till höga hy­ror el­ler av­gifter för bo­stads­rätter.

Staten måste ta ett större grepp för att öka kon­kur­rensen inom bygg­sek­torn. Det är där kar­teller av­slöjats, det är inom bo­stads­pro­duk­tionen som kost­nads­ut­veck­lingen varit snabbare än inom näs­tan nå­gon an­nan sek­tor. Det till­sam­mans med att alla ak­törer tar sitt an­svar kan leda till fler och bil­ligare bo­städer.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons