Lönsboda har landets främsta juniorskyttar

Sport • Publicerad 14 februari 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Samtliga pristagare i Lönsboda Pistolskytteklubbs tävling Pysaren samlade efter tävlingen. FOTO: Arthur Hentze

Lönsboda Pistolskytteklubb har det riktigt bra ställt på juniorsidan. Skyttar som Isac Ahlqvist har på den senaste tiden vunnit tävlingar i både Danmark och Finland men även Viggo Berntsson och Alander Olsson har placerat sig väl på olika tävlingar.

– Jag bedömer det som att vi är bäst i Sverige när det gäller luft på juniorsidan i Sverige, säger Lönsboda PSK:s legendariske pistolskyttetränare Kurt Olofsson.

– Riktigt kul att vi kunnat behålla skyttarna efter att de rest sig.

Som bekant skjuter de allra yngsta skyttarna sittande.

– Det är glädjande att ungdomarna stannat kvar inom sporten. Jag tror det hjälpt mycket att de numera har möjlighet att gå på skyttegymnasiet.

– Tyvärr så ser det lite dåligt ut på tjejsidan med bara tre skyttar. Vi hoppas kunna ändra på det då vi kommer att ha öppet på skytteanläggningen under sportlovet.

27 skyttar från fyra föreningar deltog i årets Pysaren. I den äldsta klassen LP 25 P vann Timothy Tillgren från Vinslöv.

I LP 17 segrade Lönsbodas Isac Ahlqvist på 371 poäng vilket också betydde att han blev tävlingens bästa stående skytt. Tvåa i klassen kom Viggo Berntsson, även han Lönsboda, och han följdes av klubbkamraterna Alexander Olsson på tredje och Hugo Carzborn på en fjärde plats.

I LP 15 F blev det vinst för Laya Nilsonius från Vinslöv före Evelina Håkansson från Lönsboda. Hennes klubbkamrat Ludvig Lindholm vann LP 15 P.

Amanda Persson från Ljungbyhed blev dagens bästa sittande skytt efter vinsten i LP 13 på 391 poäng.

Alfred Levin från Lönsboda vann klassen LP 11 på 376 vilket var nytt personbästa för honom.

I den allra yngsta klassen LP 9 blev det Vinslövsseger genom Clara Clarinsson. Här blev det Lönsboda på andra- och tredjeplatsen genom Joakim Olsson respektive Axel Stjernkvist.

Dagen innan Pysaren var klubbens unga skyttar i Helsingborg där Ungdomscupens distriktsfinaler för Skåne avgjordes i Skytteklubben Magnus Stenbocks regi.

Här blev det guld för Lönsboda genom Alfred Levin, Ludvig Lindholm och Isac Ahlqvist, silver till Evelina Håkansson och Viggo Berntsson samt brons till Viola Berntsson, Saga Jönsson och Hugo Carzborn.

– Det var sista deltävlingen innan Svenska Ungdomsmästerskapen (tidigare Allans Minne) och Svenska Ungdomscupens riksfinal, berättar Olofsson.

– Jag räknar med att vi åker upp med ett tiotal skyttar till tävlingarna i Töreboda.

Förr om åren har luftpistolstävlingen avgjorts i mitten av mars. I år är Ungdomsmästerskapen och Ungdomscupen framflyttade en månad till 13-14 april.

– Det ställer till lite problem för oss då Alexander Olsson inte kan vara med. Han är bortrest då vilket bestämdes innan det var känt att tävlingen i Töreboda fick ett nytt datum, säger Kurt Olofsson.