Annons

Prins Henrik av Danmark är död

Personligt Danmark har sorg.
Personligt • Publicerad 14 februari 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

I januari insjuknade prins Henrik under ett besök i Egypten och den 28 januari flögs han hem till Danmark för vård på Rigshospitalet. Det danska kungahuset uppgav då att han drabbats av en tumör i vänster lunga samt lunginflammation.

Annons

Prins Henrik föddes med namnet Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat den 11 juni 1934 i franska Talence. Han var son till André de Laborde de Monpezat och Renée Doursenot.

I drottning Margrethes nyårstal 2015 meddelades att prins Henrik skulle gå i pension och 2017 kom besked om att han led av demenssjukdom. I somras firade paret sitt guldbröllop privat.

Annons

Via ett pressmeddelande framförde det svenska kungahuset under onsdagsmorgonen sina kondoleanser: ”Drottningen och jag har i dag med stor sorg tagit emot beskedet att prins Henrik har gått ur tiden. Jag vill uttrycka vårt djupaste deltagande med drottning Margrethe, kronprins Frederik och prins Joachim med familjer. Det finns en nära relation mellan de nordiska kungahusen, inte minst genom de nära släktband som förbinder oss. Vi minns prins Henrik med stor värme”, skriver Sveriges kung Carl XVI Gustaf, som är kusin med drottning Margrethe.

bild 1/5
Prins Henrik av Danmark 1981. 
Foto: Lars Åström/Skånereportage/TT
Prins Henrik av Danmark blev 83 år gammal.
Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
Drottning Margrethe II och prins Henrik vinkar till folket från balkongen till Christian IX:s palats vid Amalienborg slottsplats.
Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
Drottning Margrethe och prins Henrik av Danmark anländer till slottskyrkan i Stockholm för tacksägelsegudstjänst med anledning av högtidlighållandet av kungens 40 år som statschef.
Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
Den nygifta kronprinsessan Margrethe av Danmark med maken prins Henrik vinkar till åskådarna längs kortegevägen mellan Holmens kyrka och Fredensborg i Köpenhamn, Danmark, strax efter vigselceremonin 10:e juni 1967.
Foto: AP/TT
Prins Henrik av Danmark 1981. 
Foto: Lars Åström/Skånereportage/TT
Prins Henrik av Danmark blev 83 år gammal.
Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons