Annons

Rätt sorts fönster i badhuset

Hässleholm Byggnadsnämnden tillåter inte att tekniska förvaltningen byter ut träfönstren i vare sig sporthallen Qpoolen eller i simhallsbyggnaden, mot aluminiumfönster.
Hässleholm • Publicerad 14 februari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Byggnadsnämnden tillåter inte att tekniska förvaltningen byter ut träfönstren i vare sig sporthallen Qpoolen eller i simhallsbyggnaden, mot aluminiumfönster.

Enligt byggnadsnämnden skulle ett sådant materialbyte strida mot de kulturhistoriska värden som anges i den kulturhistoriska utredningen som finns.

Annons

Det är tekniska förvaltningen som har sökt bygglov för fasadändring. Byggnader det gäller är den rundade byggnaden kallad Qpoolen samt den södra tillbyggnaden som är simhall.

”Qpoolen uppfördes 1957 i tidstypiskt utförande med träfönster och dörrar med målade betongfasader. Simhallen byggdes 1970-71 i mörkrött tegel och brunmålade fönster och dörrar, varav dörrar åt väster är ersatta med aluminiumdörrar vid senare tillfälle”.

Det skriver stadsbyggnadskontoret i sin utredning och konstaterar också att dessa är kulturhistoriska värdefulla byggnader som kräver hänsyn och varsamhet vid förändringar.

Det föreslagna åtgärderna, att fönstermaterialet byts från nuvarande trä till aluminium, är därför inte tillåtet. Bygglovet avslås.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons