Annons

Den svenska bangolfens nav ligger i Hässleholm

Sport • Publicerad 15 februari 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Svenska Bangolfförbundets kansli finns på Södra Kringelvägen i Hässleholm där Mats Nilsson och Jan-Åke Persson huserar.
Foto: TOMAS GUSTAVSSON
Svenska Bangolfförbundets kansli finns på Södra Kringelvägen i Hässleholm där Mats Nilsson och Jan-Åke Persson huserar. Foto: TOMAS GUSTAVSSON

– På ett sätt hade det kanske varit mer praktiskt att vi funnits i Stockholm men samtidigt hade knappast de här lilla förbundet haft råd att hyra lokaler i Idrottens hus i Stockholm, säger Mats Nilsson, generalsekreterare i bangolfförbundet.

Nilsson är den som, tillsammans med förbundets utvecklingskonsulent Jan-Åke Persson, har sin arbetsplats i Göinge Mekaniskas gamla kontorsbyggnader.

Annons

I ett inte överdrivet stort kontor finns förutom Nilsson och Persson även stora delar av förbundets pokalsamling från VM, EM och NM samt ett äldre arkiv från förbundets 81-åriga historia.

– Det blir en del resor till Stockholm för möten, utbildningar och annat i RF:s regi, berättar Mats Nilsson, bosatt i Hjelmsjö och som tog över som generalsekreterare efter Bengt Svensson – uppväxt i Tyringe – under förra året.

– Som generalsekreterare handlar många av mina arbetsuppgifter om ekonomi och bokföring men också om att boka resor och logi åt landslagen. Dessutom skall jag förbereda styrelsemöten och årsmöten.

– Det är ju också lite speciellt när vi jobbar åt en styrelse som är i princip helt ideell, förklarar Mats Nilsson.

När det gäller Nilssons kollega Jan-Åke Persson, bosatt i Hässleholm, så är konsulentens främsta arbetsuppgifter att jobba mot föreningarna. Det finns ett 80-tal bangolfföreningar i landet och cirka 1 700 licensierade spelare.

– Mycket handlar om föreningsutveckling men också att vara en resurs till förbundets olika kommittéer, berättar Jan-Åke Persson.

Hur mår då svensk bangolf just nu?

– Ganska bra, menar Mats Nilsson och pekar på att medlemsantalet ökade med nästan 12 procent under det senaste verksamhetsåret.

En anledning är att den så kallade äventyrsgolfen och antalet banor av denna typ blir allt fler i landet.

– Så vi får helt enkelt se hur utvecklingen av sporten blir under kommande år, säger Mats Nilsson.

Tomas Gustavsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons