Annons

Cancern hotar att ta Oscars liv

lund Det enda sjukhus i världen som kan bota honom finns i Mexiko – men behandlingen är dyr.
Lund • Publicerad 16 februari 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

– Det är inget hokuspokus som sjukhuset erbjuder, utan en avancerad medicinsk behandling med metoder som var för sig är beprövade, säger Göran Sajland.

Annons

I Sverige och EU kan läkarna inte erbjuda samma behandling, eftersom alla nya metoder måste prövas och utvärderas under en lång forskningsprocess. I Mexiko är lagstiftningen annorlunda och sjukhuset, som har specialiserat sig på sjukdomen som heter DIPG – Diffust Pons Gliom, har kunnat testa sig fram.

Problemet är att det svenska systemet inte betalar för vård utanför EU. På det mexikanska sjukhuset kostar varje behandling 140 000 kronor. En natt på kliniken går på 4 000 dollar. Sjukhuset har gjort en kostnadsuppskattning som slutar på 3,5 miljoner kronor.

En så stor summa kan familjen Sajland inte betala utan hjälp. Föräldrarna har därför startat en insamling för att få ihop tillräckligt.

Under den första tiden följer mamma Cecilia och de minsta barnen med. Det är viktigt för Oscar att vara med båda föräldrarna och syskonen. De två äldsta stannar kvar i Lund.

Det var i slutet av november som Oscar berättade för föräldrarna att han hade börjat att se dubbelt. Föräldrarna bokade tid hos optikern, som undersökte Oscar, men som inte förstod vad som var fel. Oscar fick en remiss till ögonkliniken. Kön för att få en tid var lång.

– Men när Oscar började att gå snett och hålla för det ena ögat för att kompensera, insåg vi att det här går inte längre. Killen kunde ju inte se. Jag ringde till ögonkliniken och vi hade tur. De hade precis fått ett återbud.

Annons

Läkarna där tog ett borreliaprov och beställde en tid för magnetröntgen.

Klockan 11, fredagen den 15 december, röntgades Oscar. Efteråt kom tre läkare in och gav beskedet att Oscar hade drabbats av en tumör, som sitter på hjärnstammen. Det är den del av hjärnan som kopplar alla signaler till kroppen, som andning, hjärtrytm och balans.

Familjen skickades med ambulansflyg till Karolinska i Stockholm, där ett vävnadsprov togs av tumören. Ingreppet gjorde att Oscar förlorade känseln i ena sidan.

Cecilia hade mer handlingskraft än Göran efter beskedet och lade ner mycket tid på att söka efter information på internet. Där hittade hon kliniken i Mexiko och läste om de positiva resultat som uppnås där.

bild 1/3
Under fredagen ska Göran Sajland packa. Flyget går på lördagsmorgonen. Familjen flyger till Mexiko via USA. FOTO: Joakim Stierna
Den 15 december förra året fick Oscar Sajland, 14,  diagnosen diffust pons gliom (DIPG), en mycket ovanlig cancersjukdom.
Göran Sajland sitter en stund vid sonens sida. Både han och mamma Cecilia är fortfarande i chocktillstånd.
Under fredagen ska Göran Sajland packa. Flyget går på lördagsmorgonen. Familjen flyger till Mexiko via USA. FOTO: Joakim Stierna
Den 15 december förra året fick Oscar Sajland, 14,  diagnosen diffust pons gliom (DIPG), en mycket ovanlig cancersjukdom.
Joakim StiernaSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons